پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

آشنایی با دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری یک دادگاه عالی است که به منظور رسیدگی به دعاوی و شکایات اداری، بر اساس قانون اساسی تاسیس گردیده است؛ که به عنوان یک مرجع اختصاصی دادگستری زیر نظر قوه قضائیه عهده دار رسیدگی به شکایات، نظارت بر مطابقت آیین نامه ها، تصمیمات و اقدامات قوه مجریه با قوانین و حل اختلاف بین افراد و نهاد های دولتی است. به منظور طرح دعوا و شکایت در دیوان عدالت اداری، می توان با حضور موثر یک وکیل دیوان اقدام به طرح شکایت در موارد مذکور نمود.

برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی رایگان می‌توانید همین حالا با شماره ۰۲۱۴۴۲۱۱۴۱۴ تماس بگیرید.

ویژگی های یک وکیل دیوان خوب
  • یک وکیل دیوان خوب دارای قدرت کلام بالا و فن بیان بسیار قوی می باشد.
  • یک وکیل دیوان حرفه ای تسلط کامل بر قوانین مرتبط با دیوان عدالت اداری  دارد.
  • توانایی حل و فصل پرونده در کوتاه ترین زمان ممکن از جانب وی متصور است.
  • دارای سوابق و موفقیت بسیار در حل پرونده های مرتبط با دیوان عدالت اداری می باشد.
  • توانایی تنظیم لوایح کتبی به طور مطلوب را دارا است و شما را در پیشبرد پرونده هایتان به بهترین نحو یاری می کند.
  • مهم ترین ویژگی که یک وکیل دیوان خوب از آن برخوردار است، با توجه به اینکه رسیدگی در دیوان عدالت به صورت غیر حضوری می باشد، توانایی مکالمه حضوری موثر با قضات دیوان عدالت می باشد؛ به این جهت که مکالمه حضوری تاثیری بسیار ملموس تر از ارسال لوایح کتبی دارد.
پرونده های غیر قابل رسیدگی در دیوان عدالت اداری

بعضی از پرونده ها به دلیل ماهیت قضائی و بررسی ماهیتی، قابل طرح و شکایت در دیوان عدالت اداری نیستند؛ که شامل موارد زیر می باشند:

1- رسیدگی به میزان خسارات وارده بر اشخاص حقیقی یا حقوقی بر اثر تصمیم، بخشنامه و مصوبه اشتباه که در دیوان نقض شده است.

2- آرای دادگاه انتظامی قضات یا سایر مراجع قضائی و دادگاه های نظامی و همچنین دادگاه های انتظامی، قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نیستند.

وکیل دیوان به چه کسی می گویند؟

وکیل دیوان، یک وکیل دادگستری است که با پشتوانه علمی و تجربه کافی در این زمینه ، با وکالت از جانب موکل خود اقدام به طرح شکایات در دیوان عدالت اداری که یک مرجع شکایت می باشد، می نماید. بنابراین تمام وکلای پایه یک دادگستری، امکان اعلام و قبول وکالت در دعاوی مربوط به دیوان عدالت اداری را دارند.

همچنین وکیل دیوان با تجربه، علاوه بر آشنایی با قوانین و مقررات مربوطه، از آخرین آرا هیئت عمومی دیوان عدالت اداری آگاهی کامل دارد؛ و همچنین دقت زیادی نسبت به تنظیم دادخواست و لوایح خود دارد. وکیل دیوان خوب و با تجربه شخصی است که با توجه به سابقه خود و وکالت در پرونده های مشابه این امر، بهترین نتیجه ممکن و امتیازات بالایی را که به نفع موکل است، ارائه می نماید.

نحوه طرح دعوا در دیوان عدالت اداری

شکایت در دیوان مانند طرح دعاوی در دادگستری های دیگر مستلزم تقدیم دادخواست است که به صورت فرم چاپی و رسمی و یا از طریق سامانه ثبت دادخواست دیوان عدالت اداری در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. خواهان یا شاکی باید تمام مدارک خود را ضمیمه دادخواست نماید و همچنین موضوع دعوا یا خواسته خود را به طور صریح و بدون ابهام در دادخواست مزبور قید نماید. پس از تکمیل دادخواست و در صورتیکه دادخواست ثبت شده دارای نقض نباشد، پرونده همراه با گزارش مدیر دفتر مبنی بر کامل بودن دادخواست و ضمائم آن به نظر رئیس شعبه مربوطه می رسد.  رئیس شعبه قبل از هر اقدامی ، در خصوص صلاحیت دیوان در رسیدگی به دعوا تحقیق می نماید.

در صورت عدم صلاحیت دیوان در رسیدگی به پرونده، بدون انجام هیچ عملی قرار عدم صلاحیت صادر می کند. یکی از موارد رایجی که دیوان عدالت اداری صالح به رسیدگی نمی باشد، شکایت سازمان ها و نهاد های مختلف علیه مردم می باشد که در این صورت دادگاه عمومی صالح به رسیدگی می باشد. بنابراین دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی به دعاوی مردم علیه سازمان ها و نهاد ها را دارد نه بالعکس. تمام آرا صادره از شعب بدوی دیوان، قابل تجدیدنظر در شعب تجدید به درخواست هر یک از طرفین می باشد. بهتر است تمام این مراحل توسط و یا زیر نظر وکیل دیوان انجام شود. مشروط بر آنکه وکیل حین تنظیم دادخواست باید وکالتنامه خود را به منظور احراز سمت  ضمیمه دادخواست نماید .

طرفین دعوا در پرونده های دیوان عدالت اداری

یکی از طرفین دعوا، شاکی یا خواهان است؛ که مدعی می باشد در حق او ظلم شده است. بنابراین می تواند شکایت خود را دیوان عدالت اداری، با کمک یک وکیل دیوان مطرح نماید. شخص شاکی می تواند هر شخصی از مردم عادی باشد اما همانطور که ذکر شد دستگاه های دولتی در این خصوص نمی توانند شاکی باشند. طرف دیگر شکایت، متشاکی یا خوانده دعوی است که باید حتما دولت و دستگاه های دولتی باشند. بنابراین شکایت علیه بخش خصوصی در دیوان عدالت اداری قابل پذیرش نیست. اما دیوان می تواند به طور استثنا، به شکایت مطرح شده علیه بعضی دستگاه های غیر دولتی، رسیدگی نماید. از مصادیق این دستگاه های غیر دولتی می توان به بنیاد مسکن انقلاب، سازمان تامین اجتماعی و … اشاره کرد.

وظایف و اختیارات دیوان عدالت اداری
  • رسیدگی به شکایات علیه تصمیمات و اقدامات سازمان های دولتی اعم از وزارتخانه ها
  • رسیدگی به شکایات از تصمیمات و اقدامات مامورین دولتی، سازمان های دولتی و …
  • رسیدگی به شکایات مردم نسبت به آرا و تصمیمات قطعی کمیسیون ها، هیئت ها و شورا هایی که طبق قوانین مختلف در اداره های دولتی و شهرداری ها تشکیل شده و به مسائل خاصی رسیدگی می کنند.
  • رسیدگی به شکایات از قضات و کارمندان مشمول قانون استخدام کشوری و سایر مستخدمین واحد ها و موسسات .

وقتی شاکی شکایت خود را از مراجع دولتی و شهرداری ها به دیوان عدالت اداری می برد، ظاهر اینست که با وجود درخواست قبلی شاکی، طرف مقابل به طور غیر قانونی از انجام درخواست او خودداری نموده است. بنابراین یک وکیل دیوان مجرب که تخصص درحل و فصل دعاوی دیوان عدالت اداری دارد، از جانب موکل مامور پیگیری موضوع در دیوان عدالت اداری می شود که لازم است قبل از اقامه دعوا تشریفاتی را رعایت نماید.

برای مثال: به منظور الزام شهرداری به صدور گواهی ساختمان، مالک باید در ابتدا به شهرداری مراجعه کرده و درخواست خود را مطرح نماید.

به جهت رسیدگی به تمام شکایات قابل طرح در دیوان، به این دلیل که افراد معمولا آگاهی و درک صحیحی نسبت به قوانین ندارند و همچنین طرح دعوا در دیوان عدالت اداری علی الرغم اینکه از جهت مقدمات، همانند دعاوی عادی دادگستری ها می باشند اما دارای ضوابط و تشریفات خاصی هستند؛ به همین خاطر توصیه می شود که با همراهی و مشورت یک وکیل دیوان با تجربه، اقدام به طرح دعوا نموده و پیگیری پرونده و حل آن را به دست او بسپارند.

هزینه وکیل دیوان برای طرح شکایت در دیوان عدالت اداری چگونه است؟

هزینه وکیل دیوان، مانند سایر وکلا از جمله وکیل ملکی و… به توافق میان وکیل و موکل بستگی دارد. و به طور کلی نمی توان در این خصوص رقم خاصی تعیین نمود. و باید به رویه و عرف مرسوم در بین وکلا و همچنین تعرفه حق الوکاله وکلای دادگستری مراجعه نمود. اما به طور معمول از یک وکیل دیوان خوب انتظار می رود با توجه به غیر حضوری بودن رسیدگی به دعاوی در دیوان عدالت اداری، نسبت به سایر دعاوی مطرح در دادگستری هزینه کمتری درخواست نماید؛ نکته ای که وکیل دیوان مورد تایید موسسه حقوقی صاحب اندیشه با در نظر گرفتن آن، عمل می نماید.

اهمیت مشاوره حضوری با وکیل دیوان

مراجعه به دفتر وکالت وکیل دیوان و مشاوره حضوری با او، قدرت شناسایی را برای شخص متقاضی قوی تر کرده و موجب حس اعتماد و اطمینان بیشتری در فرد خواهد شد. با مراجعه حضوری می توان پرونده های قبلی و رزومه وکیل دیوان انتخابی خود را مشاهده کرده و از میزان رضایت موکلین قبلی نیز آگاهی یافت.

ما در صاحب اندیشه همواره در کنار شما هستیم و همیشه امکان مشاوره حقوقی تلفنی از طریق شماره ۰۲۱۴۴۲۱۱۴۱۴ برای شما فراهم خواهد بود.

چگونه روند شکایت و پرونده خود را به وکیل دیوان بسپاریم؟
  • همانطور که قبلا ذکر شد حضور وکیل جهت پیگیری و طرح دعاوی مربوط به دیوان بسیار موثر در نتیجه خواهد بود. بنابراین برای انتخاب بهترین وکیل دیوان، موسسه حقوقی صاحب اندیشه بدون شک انتخابی درست و مطمئن می باشد. برای این منظور با تماس با مشاوران ما راهنمایی های اولیه به صورت رایگان در اختیار شما قرار می گیرد. سپس با معرفی بهترین وکیل دیوان، وقت مشاوره حضوری با قیمت مناسب برای متقاضیان رزرو خواهد شد. پس از مشاوره و راهنمایی از وکیل دیوان،  تنظیم قرارداد وکالت با هزینه ای کاملا منصفانه صورت می گیرد.
پرسش و پاسخ از وکیل دیوان

با توجه به مطالب گفته شده، به جهت اهمیت وکیل دیوان، موسسه حقوقی صاحب اندیشه زرین، با داشتن تیم وکلای درجه یک، بهترین وکیل دیوان تهران را در اختیار متقاضیان قرار می دهد.

در این خصوص ذی نفع باید دادخواست الزام اداره ثبت احوال به صدور شناسنامه را به دادگاه های عمومی حقوقی تقدیم نماید و رسیدگی به این خواسته از صلاحیت دیوان عدالت اداری، خارج است.

پس از صدور رای در مرحله بدوی یا نخستین، محکوم علیه می تواند با استناد به جهات تجدیدنظر خواهی مندرج در قانون،درخواست تجدیدنظر نماید.

  • تصویر آرای کمیسیون ماده 100 یا آرای صادره از کمیسیون های شهرداری
  • گواهی قطعیت رای در مورد رای کمیسیون بدوی ماده 100 در صورتی که به آن اعتراض نشده باشد
  • تصویر تمام صفحات سند مالکیت
  • تصویر تمام صفحات پروانه ساختمان