وثیقه ملکی چیست؟
ممکن است هنگامی که افراد به مراجع قضائی احضار می شوند، بازپرس پرونده جهت تکمیل تحقیقات و به منظور ضمانت حضور متهم در جلسات بعدی اقدام به صدور قرار وثیقه نماید. بنابراین از متهم تقاضا می شود که سند ملکی خود را به عنوان وثیقه به مرجع قضائی مربوطه ارائه نماید. و یا اگر خود توانایی تهیه سند را ندارد از اشخاصی که مورد اطمینان و اعتبار هستند وثیقه ملکی تهیه نماید. همچنین هنگامی که متهم به بازداشتگاه فرستاده می شود، یکی از راهکارهایی که موجب رفع بازداشت از متهم می شود، ارائه سند ملکی به عنوان وثیقه می باشد.
مراحل صدور قرار وثیقه
در مرحله اول مقام قضائی قرار را صادر و به متهم ابلاغ می کند. بنابراین اگر متهم وثیقه داشته باشد آن را به مرجع قضایی مربوطه معرفی می کند. در صورت معرفی وثیقه از جانب متهم، چنانچه وجه نقد باشد باید به حساب سپرده گذاری دادگستری واریز شود. وثیقه منقول و غیر منقول نیز به طور معمول توقیف و یا بازداشت می شود. همچنین در مورد مال منقول و غیر منقول، مقام قضایی در این مورد از کارشناس استعلام می گیرد و تنها زمانی این ملک را به عنوان وثیقه می پذیرد که ارزش آن مطابق با ارزش قرار وثیقه باشد.
تهیه وثیقه ملکی جهت ارائه به دادگاه
افراد به منظور ارائه وثیقه به دادگاه و یا دادسرا، نیازمند سند ملکی به ارزش برابر با ارزش قرار وثیقه صادر شده می باشند.اما ممکن است بسیاری از افراد به دلیل مشکلات مالی یا مشکلات دیگر دسترسی به سند ملکی نداشته باشند. این افراد می توانند از طریق افراد خانواده خود و یا سایر افراد معتبر مشکل نیاز به سند ملکی خود را برطرف نمایند.
بنابراین اولین سوالی که ممکن است در این خصوص مطرح شود این است که آیا تهیه سند به منظور وثیقه ملکی از افراد معتبر منع قانونی دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت تهیه سند برای افرادی که دسترسی به سند ملکی خود ندارند و نیازمند ارائه وثیقه می باشند، همراه با سوء نیت نبوده و بنابراین مشمول عنوان ماده 553 قانون مجازات اسلامی که بیان می دارد ” هرکس متهمی که دستگیر شده است و فرار کرده است را مخفی کند و یا وسایل فرار متهم را فراهم نماید بر اساس قانون، تحت تعقیب قرار خواهد گرفت. بنابراین این چنین استنباط می شود که تهیه سند بر طبق توافق و رضایت طرفین، اقدامی مجاز و قانونی می باشد.
نحوه انعقاد قرارداد درخواست وثیقه ملکی
شخصی که نیازمند سند می باشد پس از مراجعه به اشخاصی که می توانند در این خصوص به او کمک نمایند، می تواند اقدام به انعقاد قراردادی نماید که به موجب آن شخص مزبور سند ملکی مورد نیاز او را در اختیار وی قرار می دهد. این قرارداد شامل قرارداد های خصوصی مندرج در ماده 10 قانون مدنی و از جمله قرارداد های معتبر می باشد. بنابراین طرفین به موجب این قرارداد تعهداتی در مقابل یک دیگر خواهند داشت. انعقاد قرارداد وثیقه ملکی دارای تشریفات خاصی نمی باشد و تنها شرط موجود، رضایت طرفین است که در صورت احراز این شرط، قرارداد مزبور نافذ و دارای اعتبار می باشد. مدت زمان این قرارداد به طور معمول یک سال است که این مدت طبق توافق طرفین قابل تمدید خواهد بود.
مدارک مورد نیاز قرارداد وثیقه ملکی
مدارکی که جهت درخواست قرارداد وثیقه مورد نیاز است شامل موارد زیر می باشد:
- مشخصات و مدارک شناسایی طرفین قرارداد
- معرفی تضامین معتبر
- دریافت جواز کسب و یا فیش حقوقی از تضامین
مدارک مورد نیاز بابت تضامین
- افراد کاسب که سرقفلی و مالکیت مغازه را دارا می باشند به همراه داشتن دسته چک
- افراد کارمند رسمی دولت با حکم کارگزینی و فیش حقوقی به همراه دسته چک
- افرادی که در هر منطقه و هر شهرستان که املاکی با نام و هویت خودشان داشته باشند.
موارد کاربرد وثیقه ملکی
به طور معمول هدف از تهیه وثیقه برای افرادی که به آن نیاز دارند کمک به آنها و احقاق حقوق شهروندی آنها می باشد. البته در این مورد برای افرادی که به موجب قانون و یا شرع مقدس محارب یا مفسد تلقی می شوند، صورت نمی گیرد. بدین ترتیب پس از تهیه سند از جانب افراد معتبر، برای متهم و یا شخصی که در زندان می باشد این امکان فراهم می شود که جهت جمع آوری دلایل موجود و یا اخذ شهادت شهود و همچنین کسب رضایت از شاکی از بازداشت خارج شود.
هزینه تهیه وثیقه ملکی
همان طور که قبلا بیان شد به موجب قراردادی که میان درخواست کننده و وثیقه گذار منعقد می شود، تعهداتی برای طرفین قرارداد حادث می شود. یکی از تعهدات درخواست کننده پرداخت مبلغی به عنوان مبلغ قرارداد می باشد که معمولا بر اساس توافق میان طرفین تعیین می شود.
پاسخ به چند پرسش درباره وثیقه ملکی
چه مقرراتی بر قرارداد درخواست وثیقه ملکی حاکم است؟
قرارداد درخواست وثیقه ملکی از جمله قرارداد های خصوصی می باشد و مقررات ماده 10 قانون مدنی بر آن حاکم است.
آیا ارائه وثیقه به منظور آزادی زندانی با تهیه وثیقه برای مرخصی او متفاوت است؟
ارائه وثیقه در مراحل گوناگون دادسرا، دادگاه، اخذ مرخصی و همچنین آزادی زندانی صورت می گیرد. بنابراین تفاوتی میان آنها وجود ندارد.
آیا وثیقه ملکی باید سند ملکی شش دانگ باشد؟
وثیقه در موارد مختلفی به کار برده می شود. و می تواند علاوه بر سند شش دانگ، وجه الضمان و حتی ضمانت نامه بانک های دولتی نیز باشد.
بهترین روش به منظور تهیه وثیقه ملکی چیست؟
افراد می توانند به منظور تهیه سند متناسب به افرادی که از جانب آنها مطمئن بوده و همچنین سرشناس و دارای اعتبار می باشند مراجعه نموده و همچنین می توانند از اقوام خود نیز تقاضای وثیقه ملکی نموده و در این خصوص با آنها توافق نمایند.