مراحل دعوای مطالبه مهریه
مهریه از جمله مهم ترین حقوق مالی زنان پس از ازدواج می باشد. به این جهت زن می تواند حتی بدون آنکه درخواست طلاق داشته باشد، نسبت به مطالبه مهریه اقدام نماید. شرط اصلی برای مطالبه مهریه، وقوع عقد ازدواج یا نکاح است. بنابراین در صورتی که عقدی واقع نشده باشد، مطالبه مهریه ممکن نخواهد بود. اگر چه معمولا زن هنگام بروز اختلافات و پس از تصمیم به طلاق گرفتن، اقدام به مطالبه مهریه می نماید؛ اما از لحظه جاری شدن عقد ازدواج مستحق دریافت و مطالبه مهریه است.
مطالبه مهریه از طریق دادگاه
صلاحیت رسیدگی به دعوای مطالبه مهریه در دادگاه خانواده می باشد. دعوای مطالبه مهریه با ثبت دادخواست و ارائه مدارک لازم و تعیین وقت، پیگیری می شود. و پس از صدور رای توسط دادگاه، اجرای رای در دستور کار قرار می گیرد. یکی از موارد قابل توجه در این مرحله، میزان دارایی های مرد است. مورد دیگر نیز امکان بازداشت مرد می باشد که در حال حاضر با تصویب قانون حمایت خانواده شرایط متفاوتی دارد.
مدارک لازم جهت مطالبه مهریه از طریق دادگاه
- شناسنامه و کارت ملی زن
- اصل سند ازدواج
- کپی شناسنامه و کارت ملی مرد.
مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت: مهریه در سند ازدواج قید می شود و سند ازدواج یک سند رسمی است. در این روش زن می تواند به جای مراجعه به دادگاه، به اداره ثبت مراجعه و از طریق اجرای ثبت مهریه اش را مطالبه نماید.
نحوه به اجرا گذاشتن مهریه
از دو روش بالا بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه، اقدام از طریق اجرای ثبت است. یکی از دلایل برتری این روش نسبت به مراجعه به دادگاه، سرعت در رسیدگی است. در این روش زن پس از مراجعه به اداره ثبت و با تقدیم اصل سند ازدواج تقاضای صدور اجرائیه می کند. سپس اجرای ثبت پس از طی مراحلی اجرائیه را به مرد ابلاغ می کند. ضمانت اجرای عدم پرداخت مهریه توسط مرد پس از صدور اجرائیه، توقیف اموال و ممنوع الخروج شدن او می باشد. اما در روش مطالبه مهریه از طریق دادگاه باید یک سری مراحل شکلی طی شود که شامل: تقدیم دادخواست و تعیین وقت رسیدگی است. که همه این مراحل زمان تقریبا زمان بر هستند.
درخواست توقیف اموال مرد همزمان با تقدیم دادخواست
زن می تواند همزمان با طرح دعوای مطالبه مهریه و یا قبل از آن از دادگاه درخواست نماید که اموال همسرش را توقیف کند. زیرا این احتمال وجود دارد که مرد در زمان رسیدگی دادگاه و قبل از اجرای حکم نسبت به انتقال اموالش اقدام نماید. اگر زن قبل از طرح دعوای مهریه درخواست توقیف اموال همسرش را بدهد باید حتما ظرف ده رور اصل دعوا را مطرح کند. زیرا در غیر این صورت به درخواست مرد، قرار تامین برداشته می شود.
ممنوع الخروج کردن مرد
اگر مرد قصد خروج از کشور را داشته باشد زن می تواند او را ممنوع الخروج کند. در این صورت مرد موظف است مهریه را قبل خروج از کشور پرداخت نماید. در این خصوص پس از انجام مراحل اجرای ثبت و صدور اجرائیه و عدم انجام آن توسط مرد، زن می تواند فرم ممنوع الخروج کردن شوهر را از واحد اجرای ثبت دریافت نماید. در این فرم باید ذکر شود که مرد نسبت به چه مقدار از مهریه ممنوع الخروج است. نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که هر میزان از مهریه که در این فرم قید شده باشد، دیگر نسبت به آن نمی توان درخواست توقیف اموال کرد.
چه اموالی برای مهریه قابل توقیف نیستند؟
اموالی که قابل توقیف نیستند و در صورت توقیف، مرد می تواند نسبت به آن اعتراض داشته باشد موارد زیر می باشد:
- منزلی که در شان و منزلت مرد است.
- لوازم مورد نیاز برای رفع حوائج مرد.
- کتاب و ابزار علمی متناسب با شان و منزلت مرد.
- تلفن مورد نیاز.
- آذوقه مورد نیاز برای مرد و اشخاص تحت تکفل او برای زمانی که می توان عرفا آذوقه را ذخیره نمود.
عدم توانایی مرد به پرداخت مهریه
در صورتی است که مرد توانایی پرداخت مهریه و همچنین اموالی جهت توقیف نداشته باشد. در این صورت زن می تواند به استناد ماده دو قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تقاضای بازداشت یوم الادای وی را نماید. به این معنی که تا زمان ادای دین و پرداخت مهریه او را حبس می کنند.
اهمیت وکیل در دعوای مطالبه مهریه
دعوای مطالبه مهریه به این دلیل که جزء دعاوی مالی به حساب می آید دارای پیچیدگی های خاصی می باشد. به همین دلیل بهتر است برای آگاهی از راه حل های قانونی در این زمینه از یک وکیل طلاق مشاوره بگیرید و با کمک او دعوای خود را پیگیری کنید. هزینه اخذ وکیل برای مطالبه مهریه مبلغ مشخص و ثابتی ندارد و به میزان مهریه و توافق وکیل و موکل بستگی دارد.
هزینه دادرسی دعوای مطالبه مهریه
هزینه به اجرا گذاشتن مهریه بر عهده زن می باشد. همچنین اگر زن قادر به پرداخت هزینه دادرسی نباشد، می تواند دادخواست اعسار از هزینه دادرسی را به دادگاه تقدیم نماید.
آیا امکان مطالبه مهریه به صورت همزمان از دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد؟
خیر، مطالبه مهریه به طور همزمان از دادگاه و اجرای ثبت ممکن نیست. در صورتی که در دادگاه ثابت شود زن از طریق اجرای ثبت نیز نسبت به دریافت مهریه اقدام کرده است، دعوای او در دادگاه رد می شود.
در صورت به اجرا گذاشتن مهریه در اجرای ثبت، ملاک قیمت سکه در زمان درخواست اجرائیه است یا زمان وصول مهریه؟
ملاک قیمت سکه در این خصوص، زمان وصول مهریه می باشد.
آیا در حین عقد ازدواج می توان برای پرداخت مهریه ضامن گرفت؟
بله می توان در زمان عقد و هنگام درج در عقدنامه ، جهت پرداخت مهریه ضامن تعیین کرد. یعنی یک نفر مثل مادر شوهر و یا پدر شوهر عقدنامه را به عنوان ضامن امضاء می کنند.