دعوای مطالبه ثمن قرارداد زمانی مطرح می شود که شخص خریدار علی الرغم وعده ای که در قرارداد ذکر گردیده است، از انجام تعهدات خود که پرداخت ثمن معامله می باشد خودداری می کند. منظور از ثمن قرارداد همان مبلغی است که در مقابل خرید یک مال باید به فروشنده پرداخت شود. بنابراین چنانچه خریدار حاضر به پرداخت ثمن قرارداد نشود، فروشنده می تواند با ارائه دادخواست، اقدام به طرح دعوا نماید.
دعوای مطالبه ثمن قرارداد از جمله دعاوی مالی می باشد و پرداخت هزینه های آن بر اساس بهای خواسته دعوا تعیین می شود.
نحوه طرح دعوای مطالبه ثمن قرارداد
هنگامی که قراردادی میان دو نفر منعقد می شود به موجب این قرارداد تعهداتی برای طرفین به وجود می آید. بنابراین فروشنده ملزم به تحویل ملک و خریدار ملزم به پرداخت ثمن قرارداد می باشد. حال چنانچه خریدار از پرداخت ثمن قرارداد خودداری نماید، فروشنده می تواند با ارائه دادخواست مطالبه ثمن قرارداد نسبت به طرح دعوای مطالبه ثمن اقدام نماید. در این مورد فروشنده ملک خواهان دعوا می باشد. خواسته دعوا نیز دین خریدار نسبت به فروشنده است.
به این ترتیب فروشنده با تقدیم دادخواست به دادگاه صالح، تقاضا می کند که دادگاه خریدار را به پرداخت ثمن قرارداد ملزم نماید.
ارکان دعوای مطالبه ثمن قرارداد
دعوای مطالبه ثمن شامل ارکان زیر می باشد:
- وقوع قرارداد فروش بین فروشنده و خریدار
- عدم انجام تعهدات از جانب خریدار
نحوه پرداخت ثمن معامله
پس از انعقاد قرارداد یا امضای مبایعه نامه، خریدار مکلف می شود که بهای مال مورد معامله را پرداخت نماید که در عرف به آن معامله نقدی می گویند. اما این امکان نیز وجود دارد که طرفین برای پرداخت ثمن قرارداد تاریخ خاصی تعیین نمایند. و یا حتی ممکن است که پرداخت به طور اقساطی انجام شود. بنابراین در موردی که تاریخ خاصی تعیین شده باشد، فروشنده ابتدا باید تا زمان سررسید منتظر بماند. چنانچه خریدار در تاریخ مورد توافق جهت پرداخت ثمن قرارداد اقدام نکند، فروشنده می تواند اقدام به طرح دعوا علیه او نماید.
قرار تامین خواسته در مطالبه ثمن قرارداد
منظور از قرار تامین خواسته این است که خواهان از دادگاه تقاضا می کند که با صدور قرار تامین خواسته، به منظور جلوگیری از انتقال اموال توسط خوانده، اموال وی را توقیف نماید.
بنابراین دادگاه با اخذ خسارت احتمالی از خواهان، قرار تامین خواسته و توقیف اموال خوانده را صادر می کند.
مدارک لازم جهت تنظیم دادخواست مطالبه ثمن قرارداد
- اصل کارت ملی و شناسنامه
- کد ثبت نام در سامانه ثنا قوه قضائیه
- دادخواست مطالبه ثمن قرارداد
- پرداخت هزینه دادرسی
- اصل قرارداد
- شهادت شهود
مطالبه ثمن قرارداد در صورت کلاهبرداری
اگر شخصی با کلاهبرداری و یا فروش مال غیر معامله ای انجام دهد و این اقدام او در دادگاه کیفری اثبات شود، در این مورد نیازی به ارائه دادخواست مطالبه ثمن و یا استرداد ثمن نیست. زیرا دادگاه کیفری ضمن صدور حکم محکومیت، حکم به رد مال نیز صادر می کند. تفاوت آن با رسیدگی دادگاه حقوقی در این است که در پرونده حقوقی دعوای مطالبه ثمن، امکان مطالبه خسارت های عدم انجام تعهدات نیز وجود دارد.
حضانت فرزند با کیست؟
دعوای استرداد ثمن
دعوای استرداد ثمن زمانی مطرح می شود که فروشنده و خریدار هر دو به تعهدات خود عمل می کنند و معامله به درستی واقع می شود. اما ممکن است پس از انعقاد قرارداد و اجرای تعهدات، قرارداد بنا بر هر دلیلی فسخ یا باطل شود. بنابراین پس از فسخ یا ابطال قرارداد، طرفین موظفند که ثمن و موضوع قرارداد را بازگردانند. چنانچه فروشنده از بازگرداندن ثمن قرارداد خودداری نماید، خریدار می تواند با استناد به دلایلی که مبین فسخ معامله است، دعوای استرداد ثمن معامله را مطرح نماید.
پاسخ به چند پرسش درباره دعوای مطالبه ثمن قرارداد
اثبات پرداخت ثمن معامله با چه کسی است؟
به طور کلی پرداخت وجه قرارداد بر عهده خریدار می باشد. بنابراین چنانچه در خصوص پرداخت یا عدم پرداخت ثمن بین فروشنده و خریدار اختلافی حادث شود، اثبات پرداخت وجه قرارداد با خریدار است.
استرداد ثمن به نرخ روز چگونه انجام می شود؟
در صورتی که معامله مدت ها قبل انجام شده باشد و یا ارزش پول یا ثمن معامله در زمان مطالبه یا استرداد آن نسبت به زمان پرداخت کاهش یافته باشد، خواهان می تواند استرداد ثمن قرارداد به نرخ روز را از دادگاه مطالبه نماید.
آیا امکان مطالبه خسارت در حین رسیدگی به دعوای مطالبه ثمن قرارداد وجود دارد؟
بله. این امکان وجود دارد که حین تنظیم دادخواست مطالبه ثمن قرارداد، پرداخت خسارات ناشی از عدم انجام تعهدات را نیز از دادگاه مطالبه نمود .