پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

نحوه اثبات مفقودی چک چگونه است؟

چک یکی از اسناد تجاری بسیار مهم محسوب می‌شود. از این رو در قانون حساسیت‌های بلایی درباره آن وجود دارد. در این مقاله به نحوه اثبات مفقودی چک خواهیم پرداخت اما قبل از آن بایستی لزوم استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در موسسه حقوقی صاحب اندیشه را با هم مرور نماییم. اسنادی مانند چک و سفته دارای اهمیت بسیار بالایی هستند و قوانین مربوط به آنها نیز بسیار پیچیده می‌باشد. بررسی این قوانین برای افراد شخصی کمی سخت می‌باشد. از این رو حتماً در چنین مواقعی بایستی با مراجعه موسسه حقوقی از خدمات وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمود. از طرف دیگر به دلیل داشتن بار مالی قابل توجه در چک‌ها، نیاز است تا جزئیات مربوط به آنها در قانون به صورت کامل مورد بررسی قرار گیرد. هر گونه ادعایی درباره چک می‌تواند عواقب خالص خود را داشته باشد.

یکی از معضلات موجود درباره چک و سفته مواردی از قبیل گم شدن، سرقت و جعل این سند است که اتفاقاً با حجم بسیار بالا در جامعه رواج دارد. مفقود شدن یک چک در وجه حامل می‌تواند تمام مبلغ موجودی آن را از بین ببرد. از این رو قانون برای رهایی از این معضلات راهکارهایی را پیش بینی نموده است که با استفاده از آنها می‌توان اثرات سوء این اتفاقات را به مراتب کاهش داد. در ادامه قصد داریم درباره نحوه اثبات مفقودی چک در دادگاه و بستن راه نقد کردن چنین چک‌هایی را مرور نماییم.

نحوه اثبات مفقودی چک

نحوه اثبات مفقودی چک روند بسیار ساده‌ای دارد که با طی کردن مسیر مشخصی می‌توانید از خطرات بعدی مفقود شدن چک در امان باشید. برای این کار از مراحل زیر استفاده نمایید:

  • در قدم اول برای اعلام مفقودی به بانک مراجعه نمایید.

دقت نمایید که شما تنها در صورتی می‌توانید برای اعلام مفقودی چک اقدام نمایید که به نحوی در آن ذینفع باشید. صادر کننده چک، کسی که پشت چک را ظهر نویسی نموده است و دارنده آن و کسی که چک به نام او صادر شده است، از نظر قانونی می‌تواند برای اعلام مفقودی چک به بانک مراجعه نماید. نه فقط برای مفقودی بلکه برای مواردی اعم از امکان کلاهبرداری، خیانت در امانت و یا سایر جرائمی که به چک مربوط می‌شود می‌تواند برای اعلام مفقودی چک اقدام نمود.

  • فرم‌های مربوطه را در بانک پر کنید.

فرم‌های مخصوصی در بانک برای اعلام مفقودی چک وجود دارد که برای تسهیل در نحوه اثبات مفقودی چک تنظیم شده‌اند. با مراجعه به بانک بایستی این فرم‌ها را درخواست نموده و آنها را پر نمایید. برای پر کردن این فرم‌ها هم نیاز به مشخصات چک اعم از شماره آن، تاریخ چک و مبلغ آن خواهید داشت.

  • بانک بعد از این درخواست و احراز هویت وی اقدام به مسدود نمودن چک می‌کند.

مسدود سازی چک توسط بانک به مدت یک هفته انجام صورت می‌پذیرد و در این مدت اگر کسی برای نقد کردن چک مراجعه نماید بانک چک را دریافت و آن را مسدود می‌نماید. این مسدود سازی به مدت یک هفته ادامه خواهد داشت. البته بانک گواهی عدم پرداخت برای چک صادر خواهد نمود تا راه برای شکایت از مراجع قضایی برای طرفین باز باشد.

  • برای شکایت به مراجع قضایی تنها یک هفته فرصت دارید.

دقت کنید که در نحوه اثبات مفقودی چک شما تنها یک هفته بعد از اعلام مفقودی به بانک فرصت خواهید داشت تا شکایت خود را به مراجع ذیصلاح اعلام و گواهی شکایت را نیز به بانک ارجاع دهید. در صورت گذشت این یک هفته بانک قانونا می‌تواند چک را نقد نماید.

  • گواهی مهر و موم شده مراجع قضایی را به بانک تحویل دهید.

کاربران باید دقت داشته باشند که ارائه یک کپی از شکایت‌نامه برای بانک قابل قبول نبوده و حتماً بایستی برگه گواهی مهر و امضا دار مراجع قضایی را به بانک تحویل دهند تا بانک تا زمان تعیین و تکلیف شدن موضوع چک آن را نزد خود نگه دارد. در غیر این صورت باز هم بانک می‌تواند اقدام به نقد کردن چک کند.

ماده 14 قانون چک به بررسی نحوه اثبات مفقودی چک پرداخته و بانک را در این پروسه موظف می‌نماید تا در صورتی که این روند توسط فرد ذینفع طی شود، چک را تا زمان تعیین تکلیف شدن آن نزد خود نگه داشته و از نقد کردن آن اجتناب نماید.

  • برای اثبات مفقودی چک قبل از اینکه دیر شود اقدام نمایید.

نکته بسیار مهمی که درباره نحوه اثبات مفقودی چک وجود دارد زمان اقدام برای آن است. در صورتی که هرچه سریعتر برای چنین امری اقدام ننمایید مشکلات و عواقب دیگری گریبان گیر شما خواهد شد. از این طریق حتی در صورت کلاهبرداری و جل چک نیز می‌توانید جلوی ضرر و زیان خود را بگیرید. در مواردی هم که چک شما در اثر آتش سوزی و سایر مواردی مانند آن نابود شده و از بین رفته باشد، می‌توانید از نحوه اثبات مفقودی چک برای از بین نرفتن دارایی خود استفاده نمایید.

سوء استفاده از قانون اعلام مفقودی چک

یکی دیگر از مواردی که درباره چک وجود دارد و قانون برای جلوگیری از آن تمهیداتی در نظر گرفته است، سوء استفاده برخی از دارندگان چک‌ها برای عدم نقد شدن چک‌های خودشان می‌باشد. افراد بدون دلیل منطقی و به دلایل شخصی به بانک مراجعه نموده و مانع از نقد شدن چک می‌شوند. در این مواقع اگر اثبات شود که فرد بدون دلیل این کار را کرده باشد، به عنوان مجرم شناخته شده و مراجع قانونی با وی برخورد خواهند داشت. در ماده 7 قانون چک فردی که چنین سوء رفتاری داشته باشد، علاوه بر پرداخت وجه چک به پرداخت تمام خسارت‌های دارنده چک نیز محکوم خواهد شد.

قوانین و مقررات مربوط به نحوه اثبات مفقودی چک برای کاربران این اجازه را فراهم آورده است تا بتوانند از سوء رفتارهای مربوط به آن جلوگیری کنند. از این رو برای آگاهی هرچه بیشتر درباره جزئیات چنین پرونده‌هایی هم می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی در موسسه حقوقی صاحب اندیشه بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *