نحوه نوشتن چک ضمانت کاری و بار حقوقی آن یکی از دغدغههایی است که اشخاص زیادی را به خود مشغول نموده است. ابهام در نوشتن این چک و یا ترس از به اجرا گذاشتن آن توسط کارفرما باعث شده تا بسیاری از کارمندان شرکت ای خصوصی از دادن آن امتناع ورزیده و یا دنبال بهانه تراشیهای مختلف باشند؛ اما واقعیت در ابهر چک حسن انجام کار چیست؟ آیا کارفرما میتواند کارمندان خود را وادار به امضای این چک نماید؟
در این مقاله قصد داریم به صورت کامل و جامع موارد حقوقی مربوط به چک ضمانت کاری و نحوه نوشتن آن را با هم بررسی کنیم. اطلاع از این قوانین میتواند یک برگ برنده بزرگ برای کسانی باشد که در آینده با آن مواجه میشوند و نیاز به ارائه یا دریافت این چک خواهند بود. البته وکیل پایه یک دادگستری قوانین چک نیز در این شرایط میتواند راهنمای خوبی برای افراد باشد. چه برای نوشتن چک و چه برای مطالبه آن از جانب هر دو طرف دعوا استفاده از وکیل پایه یک دادگستری چاره کار خواهد بود.
چک ضمانت کاری چیست؟
قبل از آموزش نحوه نوشتن چک ضمانت کاری بایستی با مفهوم این چک آشنا باشیم. چک ضمانت کاری در واقع چکی است مدتدار که در یک قرارداد طرفین برای اطمینان از اجرای تعهد از طرف مقابل دریافت مینمایند. برای مثال مدیر شرکتی که بسیاری از اجناس بهادار شرکت خود را در اختیار یک کارمند جزء قرار میدهد، میتواند بابت اجرای تعهدات وی و عدم قصور در امانتداری چکی را از وی به عنوان ضمانت دریافت نماید.
این چک اصطلاحاً چک ضمانت کاری نامیده میشود که قانون برای آن احکامی دارد. قانون در این باره احکامی صادر کرده است گه هر دو طرف کارفرما و پیمان کار بتوانند در صورت طی مسیر درست، بدون هیچ عواقبی از مزیتهای این چک بهره ببرند. در صورت آشنا نبودن با این قوانین میبایست در یک جلسه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری ابهامات را برطرف کرده و قبل از هر اقدامی موارد قانونی مربوط را بدانید.
آیا حتماً باید چک ضمانت کاری بدهیم؟
احتمالاً قبل از اینکه بخواهید نحوه نوشتن چک ضمانت کاری را بدانید، این سؤال برای شما پیش آمده است که آیا شما به عنوان یک طرف قرارداد مجبور به ارائه این چک به کارفرما میباشید؟ در قانون مدنی ایران هیچ شرایطی برای اجبار برای ارائه چک ضمانت کاری در نظر گرفته نشده است؛ اما از طرفی منعی نیز برای دریافت این چک وجود ندارد.
از این نظر رد و بدل کردن چک ضمانت کاری توافقی است که طرفین با یکدیگر داشته و تنها در صورت توافق و ثبت آن است که بار حقوقی این چک معنی خواهد گرفت. در هر صورت عدم ارائه چک ضمانت کاری از جانب پیمان کار در مواردی ممکن است باعث عدم امضای قرارداد کاری شود. بسیاری از افراد شخصی و یا پیمانکاران برای از دست ندادن فرصتهای مالی پیش آمده به نحوی ترجیح میدهند که زیر بار امضای چک ضمانت کاری بروند. از این نظر آشنایی با نحوه نوشتن چک ضمانت کاری میتواند راه حلی مناسب در این مواقع باشد.
انواع سوگنداز طرف دیگر کارفرما هم با توجه به هزینههایی که متقبل میشود، بایستی ضمانتی برای انجام کار داشته باشد. هرچند امکان نوشتن ضرر و زیان در بندهای قرارداد کاری در صورت تخلف و شانه خالی کردن از تعهدات وجود دارد، اما این ضرر و زیانها نیاز به ماهها کشمکش داشته و از این رو کارفرما ترجیح میدهد با یک سند تجاری معتبر مانند چک، خواسته خود را تضمین شده تلقی نماید.
مطالبه حقوقی چک حسن انجام کار
کاربران باید بدانند که اگر نحوه نوشتن چک ضمانت کاری را بدانند و اصول آن راد ر زمان ارائه این چک رعایت کنند، عملاً از نظر قانونی اگر به تعهدات خود در قرارداد پایبند باشند، خطری آنها را تهدید نمیکند. چک ضمانت کاری با قیم این جمله که این چک بابت ضمانت حسن انجام کار ارائه میشود، دیگر امکان پیگرد کیفری را از دارنده آن سلب مینماید. به عبارتی در هر صورت حتی در صورت بد عهدی پیمان کار هم کارفرما امکان پیگرد کیفری صادرکننده چک ضمانت کاری را نداشته و تنها میتواند از نظر حقوقی وجه چک را مطالبه نماید.
برای مطالبه وجه چک ضمانت کاری احتمالاً نیاز به کمک گرفتن از وکیل پایه یک دادگستری با تجربه در زمینه چک خواهید داشت. وی با سالها تجربه در این زمینه در حال حاضر این امکان را دارد تا با ارائه راهکارهای منطقی و اصولی بهترین راه را برای مطالبه آن در پیش راه کارفرمایان محترم قرار دهد.
البته ذکر یک نکته مهم درباره چک ضمانت کاری لازم است. بسیاری از افراد تصور مینمایند با قید کردن این جمله دیگر کارفرما امکان نقد کردن آن را نخواهد داشت. در صورتی که طبق قوانین بانکی، بانکها بدون توجه به متن نوشته و قید چنین جملاتی در چک موظف به پرداخت آن در سررسید چک میباشند. از این نظر در صورت عمل نشدن تعهدات از جانب پیمانکار، کارفرما میتواند چک وی را در بانک نقد کند.
نکات مهم در نحوه نوشتن چک ضمانت کاری
اما چه نکاتی در نحوه نوشتن چک ضمانت کاری وجود دارد که هر دو طرف، هم کارگر و هم کارفرما بایستی با آن آشنایی داشته باشند؟ این نکا ت را با هم مرور میکنیم.
-
تاریخ و امضاء
شما به عنوان شخصی که در حال دریافت چک ضمانت کاری هستید، باید بدانید که چک بدون امضاء و تاریخ هیچ اعتباری ندارد. از این نظر چک صادر شده برای حسن انجام کار بایستی حتماً این مشخصات را داشته باشد.
-
بدون قلم خوردگی
چکهای قلم خوردگی دار معمولاً توسط بانکها برگشت خورده و نقد نمیشوند. از این رو چک بایستی بدون قلم خوردگی کامل شود.
-
عبارت بابت ضمانت حسن انجام کار فراموش نشود.
حتماً در جلو و پشت چک این عبارت را بنویسید تا بار کیفری چک از بین برود. البته چک حسن انجام کار همچنان یک سند تجاری بینقص محسوب میشود.