شناسنامه المثنی چیست؟
شناسنامه یکی از اسناد هویتی مهم برای اشخاص در جامعه محسوب می شود. به همین دلیل اشخاص باید از این سند هویتی مهم محافظت نمایند. اما گاهی ممکن است شناسنامه فردی بنا به دلایل مختلفی مانند سرقت و … مفقود شود. چنین شخصی باید به منظور دسترسی به شناسنامه خود، درخواست شناسنامه المثنی دهد. شناسنامه های المثنی که توسط سازمان ثبت احوال کشور تنظیم می شوند، دارای مهر المثنی می باشند که از همین طریق با شناسنامه های معمولی متفاوت هستند. باید گفت که شناسنامه های المثنی از نظر اعتبار هیچ فرقی با شناسنامه های اصلی ندارند و به همین میزان مورد تایید نهاد های گوناگون می باشند.
نحوه درخواست شناسنامه المثنی
در خصوص دریافت شناسنامه المثنی باید اظهار داشت که صاحب شناسنامه در صورتی که 18 سال تمام داشته باشد و همچنین اگر سن وی زیر 18 سال باشد، پدر یا جد پدری با به همراه داشتن شناسنامه خود و نماینده قانونی یا قیم با ارائه اصل مدارک قیمومت یا وکالتنامه، می توانند با مراجعه به اداره ثبت احوال محل سکونت خود درخواست شناسنامه المثنی خود و یا شخص متقاضی را مطرح نمایند.
مدارک لازم برای صدور شناسنامه المثنی
- تکمیل استشهادیه محلی جهت فقدان شناسنامه
- سه قطعه عکس سه در چهار تمام رخ برای افراد بالای 15 سال
- کپی شناسنامه همسر و فرزندان و سند ازدواج
- ارائه اصل و کپی مدارک شناسایی معتبر مانند کارت ملی، گواهینامه و کارت پایان خدمت
- ارائه رسید بانکی مبنی بر پرداخت هزینه های مربوطه
مدت زمان صدور شناسنامه المثنی
در صورتی که درخواست صدور شناسنامه المثنی برای اولین بار باشد، یک ماه از زمان درخواست و با دستور رئیس اداره ثبت احوال شناسنامه جدید صادر می شود. و چنانچه شناسنامه المثنی شخصی گم شود، در صورت تقاضا سه ماه طول خواهد کشید. همچنین درخواست برای سومین بار نیز امکان پذیر است اما در این صورت شخص متقاضی باید علاوه بر ارائه سایر مدارک باید گواهی عدم سوء پیشینه خود را نیز به اداره ثبت احوال ارائه نماید.
برای دریافت شناسنامه المثنی به کجا مراجعه کنیم؟
برای دریافت شناسنامه المثنی شخصی که شناسنامه وی گم شده است، از جانب خودش و یا اشخاصی که نماینده وی به حساب می آیند، به منظور انجام اقدامات اولیه که شامل ارائه مدارک و … می شود، باید به دفاتر پیشخوان دولت و یا اداره ثبت احوال محل سکونت شخص مراجعه نمود. چنانچه شخص در محلی غیر از محل تولد خود ساکن باشد، می تواند در همان شهر محل سکونت خود اقدام نماید و در این خصوص محدودیتی برای چنین اشخاصی وجود ندارد.
هزینه صدور شناسنامه المثنی
هزینه هایی که شخص متقاضی صدور شناسنامه المثنی باید پرداخت نماید، به شرح زیر می باشد: شخص متقاضی باید فیش بانکی به مبلغ صد هزار ریال نزد هر یک از شعب بانک ملی ایران به نام سازمان ثبت احوال کشور پرداخت نماید. چنانچه درخواست شناسنامه المثنی برای بار دوم و سوم باشد میزان مبلغی که باید به بانک واریز شود بیست هزار ریال می باشد. همچنین پرداخت هزینه های مالیات و پست نیز برعهده متقاضی است.
تعویض شناسنامه های مستعمل
اشخاصی که شناسنامه آنها قدیمی و مستعمل شده است در زمره واجدین شرایط دریافت شناسنامه جدید قرار دارند. این افراد می توانند با مراجعه به اداره ثبت احوال محل سکونت خود درخواست تعویض شناسنامه دهند و پس از تکمیل فرم مربوطه درخواست خود را به ثبت رسانند.
مدارک لازم جهت تعویض شناسنامه های مستعمل
- اصل شناسنامه
- رسید پرداخت هزینه های مربوطه
- سه قطعه عکس رنگی برای افراد بالای 15 سال
- ارائه اصل مدارک شناسایی عکس دار از قبیل کارت ملی، گواهینامه و کارت پایان خدمت ( در صورتی که شناسنامه عکس دار نباشد)
- کپی شناسنامه همسر و فرزندان و همچنین ارائه سند ازدواج
- در صورتی که متقاضی شخصی غیر از صاحب شناسنامه باشد، باید مدارکی که سمت او را احراز می نماید را نیز ارائه نماید.
پاسخ به چند پرسش درباره شناسنامه المثنی
آیا برای صدور شناسنامه المثنی باید آگهی مفقودی شناسنامه منتشر شود؟
در حال حاضر و با توجه به قانون جدید برای تهیه شناسنامه المثنی نیازی به انتشار آگهی مفقودی در روزنامه نمی باشد.
در صورت پیدا شدن شناسنامه اصلی تکلیف شناسنامه المثنی چه می شود؟
اگر شناسنامه اصلی شخصی که شناسنامه المثنی دریافت کرده است پس از مدتی پیدا شود، باید شناسنامه المثنی خود را به اداره ثبت احوال تحویل دهد. در غیر این صورت برای شخص مجازات در نظر گرفته خواهد شد.
آیا اعتبار شناسنامه المثنی به اندازه اعتبار شناسنامه اصلی می باشد؟
همانطور که در این مقاله ذکر شد، شناسنامه های المثنی از همان اعتبار شناسنامه های اصلی برخوردار هستند. زیرا شناسنامه المثنی نسخه دوم قانونی شناسنامه اصلی فردی است که شناسنامه خود را گم کرده است.