پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

بیمه کارگری

حق بیمه به چه معناست؟

بر اساس ماده 2 قانون تامین اجتماعی، حق بیمه عبارت است از وجوهی که برای استفاده از مزایای بیمه به سازمان پرداخت می‌ شود. در واقع، حق بیمه مبلغی است که کارفرما به دلیل بیمه کردن کارمندان، از حقوق آن ها کم کرده، سهم خودش را به آن اضافه می ‌کند و به اداره بیمه تامین اجتماعی می ‌پردازد. زیرا امروزه تمام شرکت های پیمانکاری و کارخانه های تولیدی و حتی دفاتر خصوصی موظف هستند که کارکنان خود را بیمه کنند. در صورت عدم رعایت این قانون و انجام شکایت از سوی کارمندان طبق قوانین کار، کارفرمایان محکوم به پرداخت حق و حقوق کارمند و همچنین جریمه خواهند شد.

مزایای داشتن حق بیمه کارگری

مزایای داشتن حق بیمه برای کارکنان و کارگران به شرح زیر می باشد:

  • استفاده از بیمه های درمانی و دریافت غرامت بابت بیماری، هزینه های کمک بارداری
  • دریافت بیمه کاری در زمان از دست دادن شغل
  • دریافت هزینه های کالا های درمانی مانند سمعک، عینک، ویلچر، پروتز
  • دریافت حقوق و مزایا در زمان بازنشستگی
  • دریافت کمک هزینه های ازدواج

پرداخت حق بیمه کارگری بر عهده چه کسی است؟

طبق ماده 148 قانون کار، کار فرما می بایست حق بیمه کارگران را پرداخت کند. این حق بیمه شامل 30  درصد حقوق هر فرد است که می بایست به عنوان حق بیمه پرداخت شود. باید گفت که 23 درصد از این مبلغ، سهم کار فرما و 7 درصد دیگر آن سهم بیمه شده می باشد. لازم به ذکر است که این مبلغ باید از حقوق بیمه شده کسر گردد و این امر بر عهده کارفرما می باشد و در صورت پرداخت نکردن حق بیمه مشمول 2 تا 7 درصد به ازای هر ماه، جریمه می گردد. و هیچ مسئولیت و تکلیفی بر عهده کارگر نخواهد بود.

مهلت پرداخت حق بیمه کارگری

کار فرمایان موظف هستند، لیست حقوق کارمندان و حق بیمه را حداکثر تا پایان آخرین روز ماه بعد ارسال و پرداخت نمایند. در صورتی که کار فرمایان، در زمان اعلام شده اقدام به ارسال و پرداخت حق بیمه نکنند، مشمول 10 درصد جریمه می شوند. در صورت ایجاد مغایرت بین لیست ارسالی کار فرما با بازرسی انجام شده در ماه هایی که کارفرما لیست را در مهلت مقرر ارسال داشته است، مشمول جریمه عدم ارسال لیست نمی شود. چنانچه آخرین روز مهلت قانونی با تعطیلی رسمی یا تعطیلات ادارات مواجه گردد، آن روز که تعطیل بوده به حساب نیامده و روز آخر موعد، روزی است که شعب سازمان بعد از تعطیلی شروع به کار می کند.

چه هزینه هایی مشمول بیمه نمی شود؟

پرداخت هایی مانند حقوق، کارمزد، مزد و یا هر گونه مزایایی که به صورت نقدی و غیر نقدی باشد، در مقابل کاری که انجام می دهد، به کارگری که بیمه شده است پرداخت می شود. این موارد را به عنوان حق بیمه کارگر به رسمیت می شناسند. اما برخی از هزینه ها، مشمول بیمه نمی شوند. این هزینه ها شامل موارد زیر می شوند :

  • پاداش نهضت سواد آموزی
  • عیدی دادن وظیفه کار فرما می باشد و بیمه به هیچ عنوان وظیفه ای در برابر پرداخت آن ندارد.
  • حق همسر را باید کارگر پرداخت کند و بیمه هزینه آن را قبول نمی کند.
  • باز خرید ایام مرخصی، اگر کارگری خود دوران مرخصی خود را باز خرید کند، کار فرما باید مبلغ آن را پرداخت کند و بیمه مسئولیتی ندارد.
  • هزینه سفر و ماموریت های کاری به عهده کار فرما می باشد، همچنین در صورتی که کارگر در طول سفر بیمار شود می تواند از حق بیمه کارگری خود استفاده کند.
  • سنوات پایان کار و خسارت اخراج به عهده کار فرما می باشد.
  • حق تضمین
بیشتر بخوانید  حضانت فرزند بعد از ازدواج پدر به چه کسی می‌رسد؟

پاسخ به چند پرسش درباره بیمه کارگری

مقدار حق بیمه کارگری چقدر است؟

حق بیمه کارگری معادل 30 درصد حقوق هر فرد است که 23 درصد آن حق کار فرما و 7 درصد آن حق فرد بیمه شده می باشد.

آیا بیمه شدن افراد شاغل اجباری می باشد؟

طبق قانون تامین اجتماعی، داشتن بیمه نامه برای تمامی افراد شاغل اجباری می باشد.

مقدار حق بیمه کار فرما چقدر می باشد؟

قوانین و حقوق کار فرما در سازمان تامین اجتماعی با کارگران حدوداً یکسان است و تنها در چند مورد تفاوت دارد. میزان نرخ بیمه کار فرما همچون کارگران ۲۷ درصد است و این حق نباید کمتر از حداقل دستمزد و بیشتر از حداکثر دستمزد کارمندان و کارگران آن سازمان باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *