مجازات تهمت ناموسی در قانون بر اساس شرایط و نوع رفتار اشکال مختلفی به خود میگیرد. این بخش از قانون در عین اینکه در همه کشورها وجود دارد اما پیچیدگیهایی هم با خود به همراه دارد. کسانی که در معرض چنین رفتاری قرار میگیرند، در درجه اول باید از مشاوره حقوقی برای تبیین این شرایط استفاده نمایند. در این مقاله قصد داریم تا جوانب مختلف تهمت و مجازات تهمت ناموسی در قانون را مورد بررسی قرار دهیم.
تهمت و افترا
قبل از پرداختن به مجازات تهمت ناموسی در قانون، لازم است ابتدا با تعریف تهمت و افترا آشنا شویم. تهمت زدن به شخص دیگری ابعاد مختلفی را شامل میشود. در قانون برای مجازات تهمت، این جرم را به دو دسته تقسیم میکنند. دسته اول مربوط به تهمت لفظی شده و دسته دوم هم به بیان مجازات تهمت عملی میپردازد. در تهمت لفظی، فرد با ایراد چه به صورت کلامی و چه به صورت نوشتار و انتشار اقدام به نسبت دادن چیزی به کسی مینماید. ماده 697 قانون مجازات اسلامی در صورتی که این شخص نتواند موارد نسبت داده شده را به اثبات برساند، وی را مجرم شناخته و بر حسب شرایط به 1 ماه تا 1 سال حبس و حداکثر 74 ضربه شلاق محکوم مینماید.
در تهمت عملی شخص برای نسبت دادن جرمی به شخص دیگر علاوه بر بیان آن اقدام به قرار دادن جسمی یا مدرکی در خانه، اداره و یا هر مکان دیگری که مربوط به طرف دوم باشد مینماید. در این شرایط هم افترا دهنده مجرم محسوب شده و دادگاه برای وی قرار مجازات در نظر خواهد گرفت. طبق بند 699 قانون مجازات اسلامی مجازت تهمت عملی 6 ماه تا 3 سال حبس و حداکثر 74 ضربه شلاق میباشد.
این بندها البته به بیان مجازات تهمت ناموسی در قانون نپرداخته و مربوط به تهمت یک جرم به شخص دیگری است؛ اما نوع دیگری از تهمت وجود دارد که به آن تهمت ناموسی و یا نسبت دادن زنا و یا لواط به شخص دیگری روی میدهد. در این شرایط مسئله کمی متفاوت خواهد بود که در ادامه به آن میپردازیم. البته برای چنین مواردی هم وکیل با تجربه و متخصص وجود دارد که کاربران میتوانند برای مشاوره حقوقی اقدام کرده و عواقب و قانون مربوط به این جرمها را به صورت موردی جویا شوند.
تهمت ناموسی
مجازات تهمت ناموسی در قانون کاملا واضح و روشن است. در قانون از این تهمت با عنوان قذف یاد میشود. معنی خود کلمه قذف در زبان فارسی انداختن و رها کردن است. تعریف دقیق قانون از این کلمه نیز تهمت زنا یا لواط زدن به فرد دیگری است که به نوعی تهمت ناموسی نیز خوانده میشود؛ اما طبق قانون چه چیزی قذف و یا همان تهمت ناموسی خوانده میشود؟ هر شخصی به طرف مقابل خود فحش ناموسی بدهد.
این فحش میتواند لقب زنا به خود و یا مادر وی باشد و نتواند در دادگاه این تهمت خود را به اثبات برساند، مرتکب قذف شده است و مجازات برای وی اعمال خواهد شد. مجازات قذف در قانون 80 ضربه تازیانه است. البته نکات مهم دیگری هم درباره قذف صادق است که بایستی درباره آن به صورت کامل اطلاعات کسب نمایید. مشاوره حقوقی قذف میتواند بندهای قانونی این جرم را بیشتر برای شما روشن نماید.
نکات مهم
برای ثابت شدن و صادر شدن حکم قذف در دادگاه باید به چند نکته مهم دقت نمایید.
- در درجه اول باید بدانید که حد قذف زمانی به اجرا در میآید که خود فردی که به وی تهمت زده شده است، شکایت نماید. برای مثال وقتی به مادر کسی توهین میشود، برای جاری شدن حکم توهین ناموسی مادر باید شاکی باشد. ماده 255 قانون مجازات اسلامی به وضوح این مورد را روشن نموده است.
- در قانون این مفهوم تهمت ناموسی است که استدلال میشود و نیازی به استفاده از کلمات رکیک نخواهد بود. برای مثال تهمت تو پسر پدرت نیستی، حکم تهمت ناموسی را خواهد داشت.
- ماده 251 قانون مجازات اسلامی بیان میدارد که قذف شنونده نیز بایستی دارای شرایطی از قبیل عاقل بودن، بالغ بودن، مسلمان بودن و… باشد. گذشته از این وی نباید متظاهر به تهمتی باشد که به وی زده شده است. در غیر این صورت مجازات تهمت ناموسی در قانون حداکثر 74 ضربه شلاق بوده که به صورت تعزیری و درجه 6 صادر میگردد.
- در صورت اینکه قذف کننده پدر یا جد پدری باشد، حکم قذف صادر نشده و مجازات حداکثر 74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 خواهد بود.
- در صورتی که هر دو طرف همزمان به یکدیگر تهمت ناموسی بزنند، مجازات تهمت ناموسی در قانون برای آنها حداکثر 74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 میباشد.
- تهمت ناموسی چند نفر به صورت جداگانه توسط یک فرد، هیچ ارتباطی به یکدیگر نداشته و فرد بایستی رد برابر هر کدام از قذف شنوندهها به صورت جداگانه محاکمه شود.
- در صورت اثبات تهمت مطرح شده، مجازاتی برای فرد صادر نخواهد شد.
- جالب است بدانید که قانون کسی را که برای شهادت علیه فرد متهم به زنا یا لواط بدون مشاهده در دادگاه حاضر شده باشد، حکم قذف کننده را صادر مینماید.
مجازات اعدام برای تهمت ناموسی در قانون
مجازات تهمت ناموسی در قانون در پارهای از مواقع هم به مجازاتهای بالاتری نظیر اعدام کشیده میشود. برای همین است که توصیه داریم حتما در چنین مواردی از خدمات مشاوره حقوقی وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایید. در دو مورد قاضی دادگاه میتواند حکم به اعدام قذف کننده دهد.
- اگر کسی به پیامبران و امامان معصوم و دخت پیامبر قذف نماید، مجازات تهمت ناموسی در قانون برای وی اعدام خواهد بود.
- کسی که قبلا سه بار به دلیل قذف حد خورده باشد، بار چهارم مجازات تهمت ناموسی در قانون برای وی اعدام در نظر گرفته شده است.
در این دو مورد قاضی دادگاه در صورت تشخیص و اثبات جرم میتواند حکم به اعدام فرد خاطی داده و او را به دست قانون بسپارد.