یکی از نکاتی که گاها مطرح میشود این است که مرد در چه صورتی میتواند برای ازدواج مجدد اقدام کند یا شرایط ازدواج مجدد چیست و سوالاتی از این قبیل.
البته برای این منظور قوانینی وضع شده که میبایست طبق آن عمل کرد. بدیهی است که مرد مجرد و یا شخصی که همسر ندارد میتواند ازدواج کند و هیچ گونه مانعی برای او وجود ندارد. اما اگر مرد متاهلی قصد ازدواج مجدد داشته باشد، با ارائه دادخواست تجویز ازدواج مجدد به دادگاه میتواند اقدام کند. دادگاه هم با توجه به شرایط وی بررسی های لازم مانند توانایی مالی، اثبات عدم تمکین زن به شیوه غیر مشروع و غیره را جهت ازدواج مجدد او انجام میدهد.
شرایط ازدواج مجدد مرد متاهل
مرد متاهل نمیتواند همسر دیگری اختیار کند، اما با شرایطی این امکان وجود دارد. شرایط ازدواج مجدد مرد متاهل عبارتند از:
- رضایت همسر اول
- عدم تمکین زن از شوهر
- عدم توانایی همسر اول به ایفای وظایف زناشویی
- ابتلای زن به جنون یا امراض صعب العلاج (طبق بند 5 ماده 8 “ابتلا هر یک از زوجین به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای طرف دیگر در مخاطره باشد” و بند 6 ماده 8 “جنون هر یک از زوجین در مواردی که فسخ نکاح ممکن نباشد.”)
- محکومیت زن به زندان (طبق بند 8 ماده 8 “محکومیت زن به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر حبس و بازداشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.”)
- مبتلا شدن زن به هر گونه اعتیاد مضر ( طبق بند 9 ماده 8 “ابتلا به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خلل وارد آورد و ادامه زندگی زناشویی را غیر ممکن سازد.”)
- عقیم بودن زن
- مفقودالاثر شدن زن (طبق بند 14 ماده 8 “در مورد مفقودالاثر با رعایت مقررات ماده 1029 قانون مدنی”)
- ترک زندگی توسط زن
مجازات ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر
ممکن است این سوال پیش بیاید که اگر مرد متاهلی بدون توجه به شرایط ازدواج مجدد، مثلا بدون اجازه همسر اول اقدام به ازدواج مجدد کند، آیا باید مجازاتی را متحمل شود یا خیر. پاسخ کلی این است که ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول و یا ازدواج دائم بدون اجازه همسر اول جرم محسوب نمیشود. اما آنچه جرم است عدم ثبت واقعه نکاح دائم است.
طبق ماده 49 قانون حمایت از خانواده در سال 1391 “چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که به ثبت نکاح موقت الزامی است از آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم میشود.
این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.”
پس اگر مردی بدون اجازه از همسر اول و یا دادگاه ازدواج مجدد کند مجرم محسوب نمیشود و عدم ثبت واقعه نکاح دائم جرم محسوب میشود.
حالت دیگر این است است که ازدواج موقت مرد بدون اجازه همسر اول و حتی عدم ثبت آن هم جرم محسوب نمیشود و اگر مردی بدون اجازه همسر اول و دادگاه، ازدواج دائم کند و ازدواج را ثبت نکند، برای همسر دوم جرم حساب نمیشود و مجازات مربوط به زوج است.
همچنین زن اول میتواند با اثبات ازدواج مجدد شوهر بدون اجازه او به استناد بند 12 شروط عقدنامه تقاضای طلاق کند و حتی علاوه بر طلاق میتواند مهریه را هم وصول کند. اما اگر شوهر بند 12 شروط عقدنامه را امضاء نکرده باشد زوجه میتواند از طریق اثبات عسر و حرج از دادگاه درخواست طلاق کند.
گرفتن اجازه ازدواج مجدد توسط وکیل
یکی از روش هایی که میتوان اجازه ازدواج مجدد گرفت این است که انجام مراحل آن را بر عهده وکیل بگذارید. مرد میتواند با توجه به شرایط ازدواج مجدد، مثلا عدم تمکین و اثبات آن برای ازدواج اقدام کند. برای این امر توسط وکیل به اصل سند ازدواج، اصل شناسنامه، اصل کارت ملی و دادخواست ارائه شده نیاز میباشد. در صورت نبود اصل سند ازدواج باید رونوشت آن را از دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح دریافت کرد.
در صورت تمایل برای اخذ وکیل برای انجام مراحل حقوقی ازدواج مجدد و یا در صورتی که به مشاوره حقوقی نیاز دارید میتوانید با مراجعه یا تماس با موسسه حقوقی صاحب اندیشه با وکیل خانواده مشورت کنید.
پاسخ به چند پرسش درباره ازدواج مجدد
آیا برای ازدواج دوم، رضایت همسر اول لازم است؟
بله، برای ازدواج مجدد رضایت همسر اول لازم است.
آیا در صورت عدم تمکین، میتوان برای ازدواج مجدد اقدام کرد؟
در صورت گرفتن حکم تمکین میتوان از دادگاه درخواست تجویز ازدواج مجدد کنید.
آیا در صورتی که شوهر، زن دیگری را صیغه کند همسر اول میتواند تقاضای طلاق کند؟
اگر شروط 12 گانه ضمن عقد در سند ازدواج را امضاء کرده باشد، طبق بند 12 شروط ضمن عقد میتوانید تقاضای طلاق کنید. در غیر اینصورت خیر.