پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

قوانین اجاره در دوران کرونا

قوانین اجاره در دوران کرونا

قوانین اجاره در دوران کرونا، بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا قراردادهای اجاره ملک مسکونی حتی درصورت عدم توافق مالک آن و مستاجر تا پایان سال ۱۴۰۰ به مدت یکسال تمدید می‌گردد.
بگذارید برای توضیح این مسئله با یک مثال برایتان توضیح بدهیم. فرض کنید از دهم تیرماه سال ۹۹ تا یک تیرماه سال ۱۴۰۰ به مدت یک سال قرداد اجاره شما منعقد شده است.
در نتیجه الان مدت قراردادتان تمام شده است و موجر (صاحبخانه) به شما می‌گوید که ملک را تخلیه کن.
اما طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مستأجر می‌تواند به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و ۲۵ درصد از ودیعه یا اجاره بهایش را به حساب قوه قضاییه واریز کند و زمانی که این پرداخت انجام شد قرارداد اجاره شما خود به خود تمدید می‌گردد. با موسسه حقوقی صاحب اندیشه همراه باشید.

مصوبه جلسه هفتاد و دوم ستاد ملی مقابله با کرونا در راستای حمایت از مستأجران به شرح زیر است:
• حداکثر افزایش مبلغ اجاره بها یا مبلغ رهن برای این قراردادها در کلان شهر تهران تا سقف 25 درصد است، برای سایر کلان شهرها تا سقف 20 درصد و برای سایر مناطق شهری کشور تا سقف 15 درصد خواهد بود.
• مهلت ثبت نام اشخاص دارای شرایط برای دریافت تسهیلات کمک ودیعه اجاره مسکن تا پایان شهریور ماه سال 1400 تمدید می‌شود.
بانک‌ها و موسسات اعتباری موظفند حداکثر تا پایان آذر ماه امسال تسهیلات مذکور را به مراجعین پرداخت کنند.

با توجه به قوانین اجاره در دوران کرونا، برای کلان شهر تهران سقف مبلغ این تسهیلات برابر 70 میلیون تومان است، برای سایر کلان شهرها 40 میلیون تومان و سایر شهرها 25 میلیون تومان تعیین شده است.
شرایط و مقررات مرتبط با این تسهیلات در سال 1400، هم به قوت خود باقی است و تا سقف 10 هزار میلیارد تومان از بودجه بسته تسهیلات کرونایی، در سال 1400 به پرداخت تسهیلات برای این موضوع اختصاص داده شده است.

آخرین اطلاعات خرید و فروش ملک را میتوانید در وب سایت جامع خرید و فروش ملک و خودرو سایت زرین کلید مشاهده نمایید.

• با توجه به ادامه یافتن شرایط بیماری کرونا و قوانین اجاره در دوران کرونا، تمامی قراردادهای اجاره مربوط به املاک مسکونی استیجاری که از تاریخ ابلاغ این مصوبه تا پایان سال 1400 مدت زمان اعتبارشان به اتمام رسیده است، در صورت عدم توافق طرفین و خواست مستاجرین، به مدت یک سال به صورت خودکار تمدید می‌شوند.

موارد ذیل از شمول این حکم مستثنی هستند:

• اگر مالک، قصد تخریب واحد مسکونی، احداث ساختمان جدید و یا تعمیرات اساسی واحد مسکونی را داشته، پروانه ساختمانی یا پروانه تعمیرات اساسی اخذ کرده باشد.
• اگر مستاجر تا یک ماه بعد از تمدید قرارداد اجاره جدید، بر اساس مستندات ثبت شده و به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده، ما به التفاوت مبلغ اجاره را به صاحب‌خانه پرداخت نکرده باشد.
• املاک مورد اجاره که قبلاً یا در مدت تمدید قرارداد به صورت قطعی و رسمی مورد معامله قرار گرفته باشند، مستاجر بایستی ظرف مدت دو ماه از تاریخ انتقال سند رسمی نسبت به تخلیه و تحویل ملک اقدام کنند.
• اگر مستاجر با افزایش مبلغ اجاره با نرخ‌های فوق‌الذکر موافقت نکرده باشد،‌ به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده، آن واحد مسکونی قابل تخلیه است.
• مستاجرینی که در مدت قرارداد اجاره بر اساس این مجوز، به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده به تعهدات خود عمل نکرده باشند و موجب از بین رفتن حقوق موجر شوند مشمول این مصوبه نخواهند شد.
• اگر موجر و افراد تحت تکفل‌اش صرفاً مالک همین واحد مسکونی مورد اجاره بوده و نیاز (مالک و افراد تحت تکفل) موجر به ملک مسکونی مورد اجاره برای سکونت، توسط مرجع صالح رسیدگی کننده محرز گردد.
• اگر بنا به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده، رفتار مستاجر خلاف عرف بوده و باعث شکایت سایر ساکنین واحدهای مسکونی باشد.
• اگر مستاجر در دوران استفاده از واحد مسکونی، استفاده غیر و یا خلاف تعهدات مقرر در اجاره‌نامه اعم از کاربری عمل کند.
• اگر مستاجر در دوره پیشین نسبت به انجام تعهداتش (پرداخت به موقع اجاره‌بها، هزینه شارژ و …) اقدام نکرده باشد و موجب ضرر و زیان قابل توجه موجر (به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده) شده باشد.

 

تمدید در دوران کرونا

مراحل قانونی تمدید خودکار اجاره مسکن در ایام کرونا

شیوع کرونا در ایران از اسفندماه سال 13۹۸، زندگی تمام مردم کشورمان را تحت تاثیر قرار داده است. در این میان مستأجرین با توجه به تورم بازار مسکن فشار مضاعفی را متحمل شدند و تمدید قراردادهای اجاره در این شرایط کرونایی دغدغه‌های خانواده‌های مستأجر را دو چندان کرده است.
به همین خاطر چندی پیش ستاد ملی مقابله با کرونا در هفتاد و دومین جلسه خود برای حمایت از خانوارهای مستأجر در زمینه اجاره املاک مسکونی، طی مصوبه‌ای اعلام کرد کلیه قراردادهای اجاره مربوط به املاک مسکونی استیجاری که از تاریخ ابلاغ این مصوبه تا پایان سال ۱۴۰۰ مدت زمان اعتبارشان به اتمام می‌رسد، به مدت یک سال به صورت خودکار تمدید می‌شود.

این مصوبه البته حداکثری برای افزایش مبلغ اجاره‌بها یا مبلغ رهن هم تعیین کرده بود که بنا بر آن برای قراردادهای اجاره در شهر تهران تا سقف ۲۵ درصد و سایر کلانشهرها تا سقف ۲۰ درصد و سایر شهرها تا سقف ۱۵ درصد افزایش مجاز است.

با این وجود مستأجرین خبر از بی‌اعتنایی بازار مسکن به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا دادند و با ثبت کمپین‌هایی مانند «در ایام کرونا به داد مستأجران برسید» به عدم اجرای این مصوبه و شرایط نامساعد بازار اجاره مسکن در این روزهای کرونایی اعتراض کردند.
در این میان عدم اطلاع از روند تمدید خودکار قرارداد اجاره براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، یکی از مهم‌ترین دلایل نارضایتی مستأجرین به نظر می‌رسد.

تخلیه در شرایط و زمان کرونا

با استناد به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا اگر موجر (مالک ملک)، خود به ملک مورد اجاره احتیاج داشته باشد می‌تواند مستاجر را تخلیه نماید و در واقع چنین نیست که بدون هیچ قید و شرطی این حق به مستاجر داده شده باشد که ملک مورد اجاره را تخلیه نکند.
نیاز موجر یا اولاد ذکور او از موارد استثناء امکان تخلیه در شرایط کرونا است. در ادامه مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، به منظور استحضار و آگاهی شما عزیزان آورده شده است.

مقررات تخلیه آپارتمان در شرایط کرونا سال 1400

با شیوع و فراگیری ویروس کرونا یا کوید 19 در سراسر دنیا روابط انسانی از جمله روابط قراردادی، معاملاتی و به خصوص در قراردادهای مستمر مانند اجاره ملک به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.

مقررات جدید تخلیه در شرایط کرونا

به دستور و با تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا، شرایط و وضعیت جدیدی در خصوص قراردادهای اجاره ایجاد شده است.
تبصره 1 – املاک مورد اجاره که قبلاً یا در مدت تمدید قرارداد به طور قطعی و رسمی مورد معامله قرار گرفته باشد مستاجر می‌بایست ظرف مدت 2 ماه از تاریخ انتقال سند رسمی نسبت به تخلیه و تحویل آن اقدام نماید.
تبصره 2 – مستاجرینی که در دوره قرارداد اجاره بر اساس این مجوز به تشخیص دادگاه صالح به تعهدات خود عمل نکنند و موجب تضییع حقوق موجر شوند مشمول این مصوبه نخواهند شد.
تبصره 3- چنانچه مستاجر با افزایش مبلغ اجاره به نرخ‌های فوق الذکر موافقت ننماید واحد قابل تخلیه است.
تبصره 4- چنانچه در قرارداد اجاره مدت زمان بیشتری نسبت به این مصوبه برای انقضای قرارداد در نظر گرفته شود مدت زمان قراردادی معتبر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *