پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

انواع مجازات حد

مجازات حد به چه معناست؟

در شرع اسلام برای ارتکاب برخی از گناهان، مجازات تعیین شده است که به آن ها مجازات حدی گفته می شود. مجازات حدی یکی از انواع مجازات است که در دسته بندی مجازات های اصلی قرار می گیرد و هدف از تعیین مجازات حدی در شرع گسترش دادن مجازات افراد نیست بلکه هدف از این دسته از مجازات ها بازدارندگی و تربیت مرتکب می باشد. قانونگذار نوع و میزان انواع مجازات حد را از شرع اقتباس کرده است و مقدار و نوع آن به همان ترتیبی است که در شرع مقدس و قرآن ذکر شده است. بنابراین دادگاه نمی تواند کیفیت، نوع و میزان حدود را تغییر دهد یا مجازات حدی را کمتر کند و یا حتی از آن صرف نظر کند.

انواع مجازات حد

مجازات هایی که به عنوان مجازات های حدی شناخته می شوند و جرایمی که ارتکاب آن ها مستوجب اجرای حد است، شامل موارد زیر می شوند:

حد اعدام

اعدام یکی از انواع حدود ‌می ‌باشد که در خصوص جرایم زیر اجرا ‌می ‌شود:

  • زنا : که به معنای آمیزش جنسی مرد با زنی بدون آنکه بین آن دو عقد نکاحی واقع شده باشد، می باشد. زنا از گناهان کبیره قلمداد ‌شده و در شرع برای مرتکب زنا حد اعدام تعیین شده است.
  • لواط : عبارت است از دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ‌ی ختنه‌ گاه در دبر انسان مذکر. حد لواط برای فاعل در صورت عنف، اکراه یا دارا بودن شرایط احصان اعدام است. حد لواط برای مفعول در هرحال اعدام است.
  • سب النبی : هر کس پیامبر گرامی اسلام یا هر یک از انبیای الهی را دشنام دهد یا قذف نماید ساب ‌النبی است و به حد اعدام محکوم می ‌شود.
  • سرقت حدی : سرقتی که از جمله موارد سرقت حدی باشد، مجازات آن در مرتبه چهارم اعدام است.
  • افساد فی الارض : طبق قانون هرکس که به‌ طور گسترده مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی، میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد، به‌گونه‌ ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی گردد، مفسد فی ‌الارض محسوب و به حد اعدام محکوم می ‌گردد.
  • محاربه : که عبارت است از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ترساندن آنها به ‌نحوی که موجب نا امنی محیط گردد. یکی از حدود جرم محاربه، اعدام است و قاضی در انتخاب آن مختار است.
  • بغی : که به معنای قیام علیه نظام جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین هر کس که علیه نظام قیام نماید باغی محسوب و به حد اعدام حکوم می شود.

شلاق حدی

حد جلد یا شلاق حدی در رابطه با جرایم زیر اعمال می شود:

  • حد زنا در صورتی که مشمول حد اعدام نشود شامل 100 ضربه شلاق است.
  • حد لواط برای فاعل در صورت عدم وجود شرایط احصان 100 ضربه شلاق است.
  • در تفخیذ حد فاعل و مفعول صد ضربه شلاق است و فرقی بین محصن و غیرمحصن نیست.
  • حد مساحقه نیز صد ضربه شلاق است. مساحقه عبارت است از آنکه انسان مؤنث اندام تناسلی خود را بر اندام تناسلی همجنس خود قرار دهد.
  • قوادی که عبارت است رساندن دو یا چند نفر برای زنا یا لواط. حد قوادی برای مرد 75 ضربه شلاق است.
  • حد قذف 80 ضربه شلاق است، قذف عبارت است از نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر، هرچند مرده باشد.
  • حد مصرف مسکر 80 ضربه شلاق است.

تبعید

حد تبعید در مورد جرایم زیر اعمال می شود:

  • هرگاه مردی که همسر دائم دارد، قبل از دخول با همسر خود مرتکب زنا گردد، حد وی 100 ضربه شلاق، تراشیدن موی سر و تبعید به مدت یک سال قمری است.
  • یکی دیگر از انواع حدود مربوط به جرم محاربه تبعید است که قاضی در انتخاب آن مختار است.

قطع دست

حد سرقت در مرتبه‌ اول قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهای آن است. به‌ طوری که انگشت شست و کف دست باقی بماند و در مرتبه‌ دوم قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی است، به ‌نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند. همچنین یکی از انواع حدود جرم محاربه قطع دست راست و پای چپ است که قاضی در برگزیدن آن مختار است.

شرایط اجرای مجازات حدی

شرایط اجرای مجازات حدی این است که مرتکب جرم، عاقل و بالغ باشد و به صورت آگاهانه قصد انجام جرم را داشته باشد. علاوه بر این مرتکب باید اطلاع داشته باشد جرمی که انجام داده است علاوه بر اینکه برایش مسئولیت کیفری به دنبال دارد، یک عمل حرام شرعی نیز می باشد. در صورتی که مرتکب این شرایط را داشته باشد، مجازات حدی اعمال می شود. بنابراین در شرایطی که جرمی با مجازات حدی به وقوع پیوسته باشد و متهم ادعا کند در انجام جرم آگاهی و عمد نداشته است و یا ادعا کند که به زور شکنجه و تهدید اقرار کرده است. در صورتی که قاضی احتمال دهد متهم حقیقت را می گوید، ادعای متهم را بدون نیاز به شاهد و سوگند می پذیرد.

پاسخ به چند پرسش درباره مجازات حد

منظور از احصان چیست؟

احصان به این معنا می باشد که مرد یا زنی که دارای همسر دائمی است و با همسر خود رابطه جنسی بر قرار کرده باشد.

آیا امکان تغییر نوع و میزان مجازات حد وجود دارد؟

مجازات های حدی در شرع و قرآن مشخص شده اند و دادگاه مجاز به تغییر کیفیات آن نمی باشد.

در چه صورتی مجازات حد اعمال نمی شود؟

در تمام جرایم مستوجب حد، شخص باید بداند که رفتارش جرم است و حرمت شرعی دارد، پس اگر نداند که آن عمل حرام است مجازات نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *