مزاحمت تلفنی و پیامکی، موضوعی است که گریبان گیر بسیاری از افراد شده است و در مواردی آسایش و آرامش را از آنها گرفته است. حتی در مواردی ممکن است باعث ایجاد خسارت های مادی و معنوی بسیاری برای مردم شود. خوشبختانه قانون اساسی برای این قبیل جرایم، قوانینی را در نظر گرفته است و شما در صورت مشاهده چنین جرایمی می توانید برای جلوگیری از تکرار آن از طریق مراجع قضایی اقدام نمایید. در این مقاله موسسه حقوقی صاحب اندیشه همراه ما باشید.
مزاحمت تلفنی چیست؟
سابقه مزاحمت های تلفنی و پیامکی به سالیان دور باز می گردد. این اتفاق ممکن است همه روزه در حال انجام باشد. اما اغلب افراد به دنبال پیگیری و شکایت نبودند و یا مدارک مستند کافی برای این کار در اختیار نداشتند. اما خوشبختانه امروزه خیلی آسان تر می توان شکایت از اینگونه مزاحمت ها را پیگیری کرده و با مجرمین آن برخورد جدی نمود. مزاحمت های این چنینی معمولا در قالب تماس های تلفنی یا پیامک هستند و موجب آزار فرد گیرنده می شود.
گاهی اوقات این مزاحمت ها می تواند باعث ایجاد خسارت های مالی یا معنوی برای فرد گیرنده باشد که در این حالت هم فرد شاکی می تواند از طریق روش های مطرح شده در قانون، از فرد مزاحم شکایت کند. پیگیری مزاحمت تلفنی و پیامکی مراتب خاص خود را دارد و به هر نوع مزاحمتی نمی توان مزاحمت تلفنی و پیامکی گفت. اما در ادامه برای روشن شدن موضوع قصد داریم تا شما را به طور دقیق تر با مزاحمت تلفنی و پیامکی و مجازات و نحوه شکایت از این نوع مزاحمت ها بیشتر آشنا کنیم.
صورت های گوناگون مزاحمت های تلفنی و پیامکی
مزاحمت های تلفنی و پیامکی، صورت های گوناگونی دارد و به شکل های مختلف اتفاق می افتد. اما معمولا چند نمونه از این مزاحمت ها شایع تر است و اغلب شکایت ها با این مضامین مطرح می شود. برای مثال سوت زدن یا فوت کردن پشت تلفن از جمله صورت های مزاحمت های تلفنی است که اگر به صورت مداوم انجام شود، امکان پیگیری قضایی و اثبات جرم وجود دارد. سکوت پشت تلفن نیز از دیگر مصادیق مزاحمت تلفنی به شمار می رود. همچنین فحاشی کردن پشت تلفن و توهین به شخص مخاطب نیز جرم شناخته شده و در صورت تکرارهای پیاپی امکان اثبات جرم وجود دارد و مجازات قانونی در انتظار فرد خاطی خواهد بود.
علاوه بر اینها می توان به انتشار اخبار کذب نیز اشاره کرد. مخصوصا اگر این خبر کذب باعث ایجاد خسارت های مالی و معنوی به فرد مخاطب شود، جرم فرد خاطی سنگین تر است و باید به آن رسیدگی شود. همچنین تهمت زدن نیز از دیگر مصادیق مزاحمت ها و آزار و اذیت های تلفنی به شمار می رود. اگر همه این موارد از طریق پیامک نیز انجام شود، باز هم مشمول جرم مزاحمت پیامکی و تلفنی می شود.
روش های شکایت و پیگیری حقوقی و قضایی از مزاحمت های تلفنی
برای طرح شکایت از مزاحمت تلفنی و پیامکی شما می توانید از طریق مخابرات یا دادسرای محل وقوع جرم اقدام نمایید. برای این کار به دادسرای محل مراجعه کرده و برای طرح شکایت اقدام نمایید. در فرم طرح شکایت می بایست، عنوان شکایت یا عنوان جرم را « ایجاد مزاحمت تلفنی از طریق پیامک یا تماس» درج کنید. همچنین اگر توهین یا تهمتی نیز در این بین به شما وارد شده است، می توانید برای پیگیری « اعاده حیثیت» نیز اقدام کنید. اگر فرد خاطی را نمی شناسید، می توانید در قسمت اطلاعات متشاکی، کلمه « نامشخص» را درج کنید. در این صورت با پیگیری های قضایی از طریق مخابرات، فرد مذکور شناخته می شود.
بعد از انجام این کار درخواست شما به یکی از شعب دادیاری یا بازپرسی ارجاع داده شده و از طریق کلانتری و نیروی انتظامی پیگیری های بعدی به عمل می آید. کلانتری با ارسال نامه ای به مخابرات، درخواست استعلام مکالمات و پرینت آن را می دهد. در این مرحله فرد متشاکی یا مزاحم تشخیص داده شده و دادگاه برای وی نامه اخطاریه صادر کرده و او را به دادگاه فرا می خواند. در صورت عدم حضور فرد به دادگاه ۳ بار این کار تکرار می شود. اما برای بار سوم حکم جلب فرد مذکور صادر می شود.
فواید پیگیری شکایت از طریق وکیل
شما خود شخصا می توانید برای شکایت از مجرم و پیگیری قضایی اقدام نمایید. اما این کار زیاد توصیه نمی شود. سپردن مراحل شکایت از مزاحمت تلفنی به فرد متخصص و یک وکیل با تجربه باعث می شود که مراحل شکایت و پیگیری قضایی به سرعت انجام شده و پرونده در کوتاهترین زمان ممکن رسیدگی شود. علاوه بر این دیگر نیاز به حضور مستقیم شما در دادگاه نیست و وکیل شما این کار را انجام خواهد داد.
همچنین وکیل می تواند اقدام قضایی دیگری نظیر قطع کردن خطوط تلفن شخص خاطی را انجام دهد و آن را پیگیری کند. وکیل تمام وظایف شما را در دادگاه انجام می دهد. حتی اگر شما اعلام رضایت کنید، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به دادگاه نخواهید داشت و تمام مراحل کار توسط وکیل انجام می شود. به طور کلی شما می توانید با خیال راحت روال عادی زندگی را پی بگیرید و تمامی کارها را به وکیل خود بسپارید. مخصوصا برای افرادی که دوست ندارند در دادگاه با فرد خاطی روبرو شوند، استفاده از یک وکیل می تواند این مشکل را حل کند.
مراحل طرح شکایت از مزاحمت های تلفنی و پیامکی توسط وکیل
اگر می خواهید مراحل شکایت از مزاحمت تلفنی و پیامکی را به یک وکیل مجرب بسپارید، باید مراحل خاصی را طی کنید. در مرحله اول می بایست که وقت مشاوره حضوری یا تلفنی با وکیل متخصص را بگیرید. سپس در زمان تعیین شده به دفتر وکالت وی مراجعه کرده و تمامی نکات و جزئیات موضوع را با وی در میان بگذارید. هر چه اطلاعات دقیق تر و مستندتر باشد، به شما در رسیدن به هدف کمک بیشتری خواهد کرد. پس از انجام این کار، فرآیند شکایت و پیگیری های قضایی را باید به وکیل بسپارید. همانطور که دیدید، محول کردن این کار به یک وکیل خوب، تا حد زیادی کار شما را آسان کرده و دیگر نیازی به مراجعه حضوری به دادگاه و ارگان های قضایی وجود ندارد.
مجازات مزاحمت تلفنی در قانون، از قطع تلفن تا حبس
برای فرد متشاکی و مزاحم مجازات های قانونی در نظر گرفته می شود که بسته به نوع جرم و میزان آن می تواند متفاوت باشد. طبق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی، در صورتی که فرد شاکی از مزاحم شکایت کرده و جرم وی ثابت شود، از یک تا شش ماه حبس در انتظار وی خواهد بود. حتی در صورتی که فرد شاکی از شکایت خود صرف نظر کند، مراحل قانونی برای جرایم مزاحمت تلفنی و پیامکی ادامه می یابد. در صورتی که با مزاحمت متشاکی، فرد شاکی دچار زیان مادی یا معنوی خاصی شود، فرد متشاکی باید در صدد جبران خسارت های ناشی از این مزاحمت برآید. همچنین ممکن است، کلیه خطوط تلفنی فرد متشاکی قطع شود. البته جزای نقدی نیز در مواردی برای فرد متشاکی در نظر گرفته می شود که می بایست، آن را پرداخت نماید.
روش های اثبات مزاحمت
برای اثبات جرم فرد خاطی روش های مختلفی وجود دارد. اگر چنین مزاحمت هایی برای شما نیز اتفاق افتاد، شما می توانید با استفاده از این روش ها، جرم فرد خاطی را اثبات کرده و از طریق مقامات قضایی برای تشکیل پرونده و بررسی آن اقدام نمایید. اگر مزاحمت به صورت پیامکی باشد، به راحتی می توانید از طریق مخابرات و شرکت ارائه دهنده سیم کارت اقدام نمایید و پرینت پیامک های ارسالی را دریافت کنید. اما در صورتی که مزاحمت ها به صورت تلفنی باشد، پیگیری و اثبات جرم کمی سخت تر انجام می شود. حتی شما با در اختیار داشتن صدای ضبط شده، به راحتی نمی توانید جرم فرد مذکور را اثبات نمایید. چرا که با پیشرفت تکنولوژی امکان صداگذاری وجود داشته و تشخیص صحت مدارک و اسناد صوتی به راحتی امکان پذیر نخواهد بود.
شرایط مجازات مجرم مزاحمت های تلفنی
شرایط مجازات مجرم، به همین سادگی ها نیست. فرد شاکی می بایست، ابتدا ادعای خود را مبنی بر مزاحمت فرد مذکور اثبات نماید. این کار می تواند از طریق پرینت مکالمات وی انجام شود که معمولا از طریق دادگاه، کلانتری و مخابرات قابل انجام است. در صورتی که جرم فرد مذکور اثبات شود، آنگاه با تشکیل دادگاه برای وی حکم حبس یا جزای نقدی بریده می شود. همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر این مزاحمت ها به صورت مستمر انجام نشود؛ طوری که مزاحمت تلقی نشود، فرد شاکی نمی تواند شکایتی داشته باشد و در صورت شکایت، پس از بررسی های انجام شده، فرد متشاکی تبرئه خواهد شد.
نکات مهم در خصوص شکایات از مزاحمت تلفنی و پیامکی
برای طرح شکایت از مزاحمت تلفنی و پیامکی باید به نکات مهمی را در نظر داشت و رعایت کرد.
- اگر نمی دانید برای طرح شکایت از مزاحمت تلفنی و پیامکی باید به چه ارگانی مراجعه کنید، باید عرض کنیم که شما می توانید برای این کار به مخابرات یا دادسرای منطقه مراجعه کنید.
- معمولا تماس هایی که مکرر نیستند و در طول یک بازه خاص اتفاق نمی افتند، مشمول جرم مزاحمت تلفنی نمی شوند.
- در صورتی که شاکی خصوصی از شکایت خود منصرف شود و رضایت دهد، فرد خاطی باز هم مجازات خواهد شد؛ چرا که این جرم، از جرایم غیر قابل بخشش می باشد و حتما پیگیری خواهد شد.
- اگر فردی با سیم کارت شخص ثالث اقدام به مزاحمت پیامکی یا تلفنی بکند، برای صاحب سیم کارت اخطاریه صادر شده و فرد مذکور باید اثبات کند که در بازه تعیین شده، سیم کارت در اختیارش نبوده است.