پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

گواهی عدم امکان سازش

طبق قانون حمایت خانواده، در صورتی که طلاق از نوع توافقی یا به درخواست زوج باشد، دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد، حسب مورد مطابق قانون به صدورحکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند. در طلاق توافقی یا همان گواهی عدم سازش زن و شوهر باید در مورد تمامی ارکان و جزییات و مسائل ناشی از زندگی مشترک توافق نمایند و سپس به دادگاه مراجعه نموده و تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش یا طلاق توافقی نمایند.

موارد صدور گواهی عدم امکان سازش

همانطور که ذکر شد، موارد صدور گواهی عدم امکان سازش به شرح زیر می باشد:

  • درخواست طلاق از طرف زوج باشد: به دلیل آن که در قانون حق طلاق با مرد است، با رعایت برخی تشریفات از جمله دریافت گواهی عدم امکانِ سازش از دادگاه، مرد می تواند نسبت به طلاق اقدام نماید.
  • طلاق از نوع توافقی باشد: با توجه به شرایط طلاق توافقی، چون دو طرف خواهان جدایی هستند، با دریافت گواهی عدم سازش می توانند نسبت به ثبت طلاق خود اقدام کنند.

 

نحوه دریافت گواهی عدم امکان سازش

برای دریافت گواهی عدم امکان سازش، ابتدا باید دادخواست طلاق توافقی به یکی از دفاتر خدمات قضایی ارائه شود تا در دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد. پس از آن، موضوع طلاق به یکی از مراکز مشاوره خانواده ارجاع داده می شود تا مشاوران منتخب طرفین، به اختلافاتی که منجر به از هم پاشیدگی زندگی زناشویی و درخواست طلاق شده است، رسیدگی کنند. پس از ارائه گزارش مشاوران به دادگاه، در صورت عدم حصول آشتی، دادگاه در یک جلسه رسمی غیر قضایی به توافق زن و شوهر برای طلاق رسیدگی می کند و در نهایت این گواهی را صادر می کند. پس از آن باید گواهی را به دفتر ثبت طلاق ارائه داد. ارائه گواهی به دفتر خانه به معنای اجازه برای جاری نمودن حکم طلاق است.

تفاوت حکم طلاق با گواهی عدم سازش

در حکم طلاق، دادگاه ناگزیر از رسیدگی ماهوی و ورود به موضوع احراز حقانیت خواهان است در حالیکه در موارد صدور گواهی عدم امکان سازش تصمیم دادگاه به منزله تایید و شناسایی حق خواهان یا خواهان ها در مراجعه به دفتر خانه و اجرای صیغه طلاق می باشد. لذا چنانچه زوج یا زوجین متقاضی طلاق بخواهند با اقامه دعوی بر علیه دیگری از دادگاه تقاضای صدور حکم مبنی بر محکومیت طرف مقابل به اجرای طلاق یا تسلیم شدن در قبال اجرای طلاق را نمایند، این مفهوم اقامه دعوی بوده و محتاج به تقدیم دادخواست می ‏باشد.

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش

مدت اعتبار این گواهی 3 ماه است. به این معنی که ظرف 3 ماه از تاریخ ابلاغ گواهی، نه تاریخ صدور آن در دادگاه باید آن را به دفترخانه ارائه داد. در صورتی که در این مدت گواهی به دفتر ثبت طلاق ارائه نشود، گواهی عدم امکانِ سازش دیگر اعتباری نخواهد داشت. همچنین وظیفه ارائه گواهی عدم سازش به دفترخانه با کسی که گواهی به نفع او صادر شده است یعنی کسی که درخواست گواهی عدم سازش کرده است و دادگاه درخواست او را پذیرفته است. بنابراین اگر گواهی به درخواست مرد صادر شده است، مرد باید تا مدت 3 ماه گواهی را به دفتر ثبت طلاق تحویل دهد.

قوانین موجر و مستاجر

آیا امکان اعتراض به گواهی عدمِ امکان سازش وجود دارد؟

با توجه به اینکه در ماده 29 قانون حمایت خانواده، تمامی حقوق مالی زن مانند مهریه، اجرت المثل ایام زناشویی و نیز دیگر موارد مربوطه از جمله تعیین شرایط جهیزیه، حضانت و سرپرستی فرزندان، نحوه ملاقات فرزندان و … در گواهی عدم امکان سازش بررسی و مشخص می گردد، عموما امکان اعتراض به این گواهی وجود ندارد.

 

پاسخ به چند پرسش درباره گواهی عدم امکان سازش

 در صورتی که مدت اعتبار گواهی عدم سازش به پایان برسد تکلیف چیست؟

پس از گذشت این مهلت 3 ماهه گواهی عدم امکانِ سازش اعتبار خود را از دست می دهد. در این صورت زوجین باید مجددا اقدام دریافت گواهی عدم سازش نمایند.

برای دریافت گواهی عدم امکان سازش باید به چه مراجعی مراجعه کنیم؟

برای صدور گواهی عدم امکان سازش، دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی دارد.

آیا گواهی عدم امکانِ سازش قابل فرجام خواهی است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که گواهی عدم امکان قابل فرجام خواهی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *