پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

قرارداد محرمانگی

محرمانگی به چه معناست؟

قرارداد محرمانگی یا محرمانه در لغت به معنای مخفی نگه داشتن اطلاعات بازگو شده از افرادی خاص است. میزان اهمیت قرارداد محرمانگی، با ماهیت و ارزشمندی اطلاعات رابطه مستقیمی دارد. تعهد به راز داری، از راهکار هایی است که در حفظ محرمانگی، پیشنهاد می شود.  بدیهی است میزان تعهد به رازداری نیز، با ارزش اطلاعات، رابطه مستقیمی دارد.

قرارداد های محرمانگی

قرارداد محرمانگی که به عنوان پیش قرارداد نیز شناخته می شوند، معمولا پیش از انعقاد قرارداد های تجاری کاربرد دارند. در این قرارداد ها، پیمانکار اجرایی تجارت موظف می شود تا ارزیابی های اولیه را انجام دهد. قرارداد های محرمانگی را می توان به صورت یک جانبه یا دو جانبه تنظیم نمود. می توان گفت، قرارداد های محرمانگی پیش از آنکه یک قرارداد باشند، توافقی هستند که میان دو طرف معامله انجام می شوند. به ازای این توافق اطلاعات سری متعلق به یک طرف از معامله که شامل علوم، تکنولوژی ها و متد ها در اختیار طرف دیگر معامله قرار می گیرد. البته در این توافقنامه یا قرارداد ذکر می شود که هیچ یک از طرفین معامله بدون اجازه دیگری دست به انتشار اطلاعات مزبور نزنند.

ارکان اصلی قرارداد های محرمانگی

عناصر و ارکان اصلی قرارداد های محرمانگی به شرح زیر می باشند:

  • در نخستین مرحله باید طرفین قرارداد و یک طرفه یا دو طرفه بودن آن مشخص شود.
  • پس از آن باید اطلاعاتی که محرمانه محسوب می شوند، به طور کامل مشخص شوند.
  • در گام سوم باید محدوده محرمانگی اطلاعات توسط گیرنده اطلاعات مشخص شود.
  • پس از آن موارد معافیت گیرنده اطلاعات ذکر خواهد شد.
  • در انتها نیز مدت زمانی برای منع افشای اطلاعات ذکر می شود.

موارد کاربرد قرارداد های محرمانگی

به طور کلی هدف از انعقاد قرارداد های محرمانگی، رعایت حقوق سری و محرمانه طرفین قرارداد است. بنابراین می توان گفت که قرارداد های محرمانگی، در یک سری از موارد دارای کاربرد های متعددی هستند. قرارداد های محرمانگی معمولا در موارد زیر به کار برده می شوند:

  • اختراعات، طرح های اختراع و یا محصولاتی که اطلاعاتش را با دوست، شریک، همکار، کارمند، استاد و… به اشتراک گذاشته اید را می توان در قرارداد های محرمانگی قید نمود.
  • طرح های مالی، تجاری و بازاریابی که تصمیم دارید در مورد آن با افراد متخصص و یا کار بلد صحبت کنید را نیز می توانید در قرارداد های عدم افشا ذکر نمایید.
  • برای حفاظت از ایده های استار تاپی نیز می توان از قرار دادهای محرمانگی کمک گرفت. زیرا در این کار اسرار تجاری و یا حتی اطلاعات محرمانه شرکت در اختیار شخص و یا اشخاص دیگری قرار می گیرد. لذا می توان با تنظیم قرارداد های عدم افشا بستری امن برای ادامه این گونه از فعالیت ها ایجاد نمود.
  • برای صحبت در مورد ایده های بازاریابی به وسیله سایت ها و وبلاگ ها نیز می توانید از این قرارداد ها استفاده کنید.
  • برای جلوگیری از افشای اطلاعات سری و محرمانه شرکت که ممکن است کارمندان و یا پیمانکاران مجموعه به آن دسترسی داشته باشند نیز می توان از قرارداد های محرمانگی استفاده کرد.
  • اطلاعات، طرح ها و ایده هایی که منجر به توسعه تکنولوژی می شود را نیز می توان در این قرارداد ها ذکر کرد.

ضمانت اجرای قرارداد های محرمانگی

از آنجا که تبدیل خسارت ناشی از نقض محرمانگی، نیازمند کارشناسی دقیق، شناخت بستر تجاری موضوع قرارداد و تعیین آن توسط دادگاه است، معمولا زمان بر می باشد. بنابراین توصیه می شود طرفین برای تسریع در رسیدگی، از ابتدا وجه التزامی در قرارداد پیش بینی کنند تا متضرر نشوند. میزان وجه التزام نیز بر اساس ارزش اطلاعات محرمانه تعیین می شود. در صورتی که وجه التزام پیش بینی نشده باشد، در صورت نقض تعهدات هریک از طرفین، طرف متضرر می تواند دعوای الزام به پرداخت خسارت ناشی از نقض تعهد را اقامه نماید، که در این صورت وجه التزام توسط کارشناسان دادگستری ارزیابی می شود.

پاسخ به چند پرسش درباره قرارداد محرمانگی

برای قرارداد های محرمانگی معمولا چه مدتی تعیین می شود؟

حسب مورد باید مدت زمانی باید برای جلوگیری از افشای اطلاعات در قرارداد ذکر شود که با توجه به آن گیرنده اطلاعات ملزم به حفظ اطلاعات خواهد شد. به طور معمول برای این گونه از قرارداد ها مدت زمانی 2 تا 5 ساله در نظر گرفته می شود.

منظور از اسرار تجاری چیست؟

اسرار تجاری، ‌داده هایی است که شامل اطلاعات،‌ فرمولها، الگوها، نرم‌افزارها و برنامه‌ ها، ابزار و روشها، تکنیک‌ها و فرایندها، تألیفات منتشر‌نشده، روشهای انجام تجارت و داد و ستد، فنون، اطلاعات مالی، ‌فهرست مشتریان، طرحهای تجاری و… می باشد. این اسرار دارای ارزش ‌اقتصادی بوده و در دسترس عموم قرار ندارد و تلاش های معقولانه ‌ای برای حفظ وحراست‌ از آنها انجام شده است.

انعقاد قرارداد های محرمانگی به چند روش انجام می شود؟

قرارداد های محرمانگی می توانند به صورت دو جانبه یا یک جانبه تنظیم شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *