پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

قولنامه چیست؟

موسسه حقوقی صاحب اندیشه

قولنامه چیست و چه کاربردی دارد؟

قولنامه سند یا قراردادی است که بر اساس آن طرفین معامله که قصد عقد بیع با یک دیگر را دارند متعهد می شوند در زمان مشخصی به تعهد خود یعنی انتقال مال به دیگری عمل کنند. هدف از تنظیم این است که دو طرف قرارداد مطمئن باشند که طرف مقابلشان به تعهد خود برای بستن عقد بیع و انتقال مال متعهد است. زیرا معمولا افراد با این هدف قولنامه منعقد می کنند که یک سری مقدمات را برای بستن قرارداد خرید و فروش، مانند پرداخت عوارض و مالیات، دریافت مجوز از شهرداری و … را فراهم کنند.

اعتبار قولنامه در دادگاه

قولنامه مانند سایر قرارداد هایی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم می کنند در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند و به موجب آن می توان الزام شخصی را که از انجام تعهد خودداری می کند را از دادگاه درخواست نمود. بدین ترتیب، اگر فروشنده از حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی ملک به خریدار خودداری کند، خریدار می تواند از دادگاه صالح درخواست نماید تا او را برای به نام زدن سند در دفترخانه مجبور کند.

 

تفاوت مبایعه نامه با قولنامه

قرارداد مکتوبی که بین طرفین تنظیم می گردد و بر اساس آن مالی در مقابل دریافت عوض یا بهاء یا قیمت فروخته می شود، مبایعه نامه به شمار می رود. این اصطلاح به صورت بیع نامه نیز به کار می رود. اما گاهی افراد قصد خرید یا فروش مالی را دارند، ولی مقدمات آن فراهم نیست. در این حالت، طرفین قراردادی عادی تنظیم می نمایند و در آن متعهد می شوند در زمان مشخصی در دفاتر اسناد رسمی حضور یابند و با شرایط تعیین شده در قرارداد، معامله را واقع سازند. به این قرارداد تنظیم شده قولنامه می گویند.

چند نکته مهم در تنظیم قولنامه

  • اولین نکته این است که فروشنده ملک را خودش ببیند تا از مورد رهن و وثیقه نبودن آن اطمینان حاصل کند.
  • دوم اینکه به وسیله کد رهگیری از فروش یا معامله آن با شخص دیگری به طور کامل مطلع شود.
  • سوم آنکه قولنامه را باید در سه نسخه تنظیم کرد و تا حد امکان از تنظیم قولنامه ‌های دستی و بدون در نظر گرفتن شروط کافی پرهیز شود.
  • در قولنامه ‌ای که در دفتر معاملات ملکی تنظیم می‌شود باید علاوه بر امضای فروشنده و خریدار همچنین مهر و امضای صاحب بنگاه دو نفر به عنوان شاهد امضا کنند.
  • همچنین قبل از هر چیز باید مطمئن شد که مشاور املاکی که در آن قولنامه نوشته می ‌شود از اتحادیه مربوطه مجوز دارد یا خیر. اما بهتر است حق بنگاه دار در متن درج شود.
  • از سوی دیگر مشخصات مورد معامله را با آنچه در سند ذکر شده است تطبیق دهند و چنانچه مورد معامله خانه است دقت شود که ملحقات ملک مانند آب و برق و پارکینگ در متن سند قید شده باشد.
  • درباره کسی که قولنامه را امضا می‌کند چنانچه وکیل یا نماینده مالک است، باید اطمینان حاصل شود که نمایندگی وی قانونی است و حق امضا در این مورد خاص را دارد.
  • اضافه بر این مالی که مورد معامله است چنانچه از طریق ارث به فروشنده رسیده است باید گواهی انحصار وراثت و تسویه حساب مالیات بر ارث را مشاهده کند.

 

پاسخ به چند پرسش درباره قولنامه

در چه شرایطی می توان قولنامه را فسخ نمود؟

قولنامه بسته به توافقی که طرفین مبنی بر فسخ کردن معامله انجام می دهند، قابلیت فسخ کردن را دارد. اما گاهی فسخ قولنامه به موجب قانون صورت می گیرد. در این مورد از فسخ قرارداد ها قانون به منظور جلوگیری از ضررهای احتمالی وارد عمل شده و حتی با عدم رضایت دیگری قرارداد مربوطه را فسخ شده اعلام می کند.

مهم ترین جزء قولنامه چیست؟

مشخصات خریدار و فروشنده و ملکی که قرار است معامله شود اولین و مهم ‌ترین بخش است. در این سند همچنین زمان آغاز و پایان معامله ذکر می ‌گردد و همچنین طرفین بنا به توافقی که بین خودشان می ‌کنند، حقی را برای فسخ معامله در صورت به وجود آمدن شرایط خاص در نظر می ‌گیرند.

آیا می توان در قولنامه وجه التزام درج نمود؟

درج وجه التزام در قولنامه بر مبنای ماده 10 قانون مدنی صحیح بوده و دارای اعتبار است. بنابراین قولنامه ای که دارای وجه التزام است معتبر می باشد، اما شخصی که میخواهد وجه التزام را مطالبه نماید باید تعهدات خویش را به نحو احسن و تمام و کمال انجام داده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *