تخریب اموال عمومی چیست؟
طبق قانون، چنانچه فردی آسیبی را به صورت عمدی به اموال دیگران وارد آورد به طوری که باعث از بین رفتن اموال آنان یا به وجود آمدن نقص در این اموال شود، مرتکب جرم تخریب اموال عمومی شده است. بنابراین در پی ارتکاب این جرم، مجازاتی برای مرتکب در نظر گرفته می شود. نکته قابل توجه در این خصوص این است که در قانون، میزان خسارات وارد شده مشخص نیست پس می توان گفت تشخیص این میزان با عرف جامعه می باشد.
مصادیق تخریب اموال عمومی
در قانون مجازات اسلامی چند نوع تخریب جرم انگاری شده است که عبارتند از:
تخریب اسناد و نوشته های دولتی
ماده 544 و 681 به جرم انگاری تخریب، احراق و تلف کردن اسناد و نوشته های دولتی پرداخته است. طبق ماده 544 اسناد و نوشته هایی که در اماکن دولتی محفوظ هستند یا به اشخاص و مامورین رسمی سپرده شده است، تخریب شود مسئولیت آن بر عهده دفتر دار و مباشر ثبت و اشخاصی که به دلیل اهمال ایشان جرم تحقق یافته است، بوده و این اشخاص به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم می شوند.
تخریب اموال تاریخی و فرهنگی
مطابق ماده 558 هر کس ابنیه، اماکن، محوطه ها و مجموعه های فرهنگی تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، تخریب کند علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از یک تا ده سال محکوم می شود. همچنین طبق ماده 569 اگر ملک مورد تخریب، ملک شخصی بوده و مالک از ثبت آن به عنوان آثار ملی بی اطلاع باشد از مجازات های مقرر معاف خواهد بود.
تخریب و اتلاف اموال و حیوانات
بر اساس ماده 677 هر کس عمدا اشیاء منقول و یا غیر منقول متعلق به دیگری را تخریب یا به هر نحو کلا یا بعضا تلف نماید و یا از کار اندازد، در صورتی که میزان خسارت وارده یک صد میلیون ریال یا کمتر باشد به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 99 به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم خواهد شد و در صورتی که میزان خسارت وارده بیشتر از یک صد میلیون ریال باشد، به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
تخریب محیط زیست
طبق ماده 686 هر کس درختان موضوع ماده یک قانون گسترش فضای سبز را عالما و عامدا و بر خلاف قانون مذکور، قطع یا موجبات از بین رفتن آنها را فراهم آورد علاوه بر جبران خسارت وارده حسب مورد به حبس تعزیری از شش ماه تا سه سال و یا جزای نقدی از سه میلیون تا هیجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.
تخریب وسایل و تاسیسات عمومی
طبق ماده 687 هر کس در وسایل و تاسیسات مورد استفاده عمومی از قبیل شبکه های آب و فاضلاب، برق، نفت، گاز، پست و تلگراف و تلفن و مراکز فرکانس و مخابرات و رادیو و تلویزیون و متعلقات مربوط به آنها اعم از سد و کانال و انشعاب لوله کشی و نیروگاه های برق و خطوط انتقال نیرو و مخابرات کابلهای هوایی یا زمینی یا نوری و دستگاه های تولید و توزیع و انتقال آنها که به هزینه یا سرمایه دولت یا با سرمایه مشترک دولت و بخش غیر دولتی یا توسط بخش خصوصی برای استفاده عمومی ایجاد شده، مرتکب تخریب یا ایجاد حریق یا از کار انداختن یا هر نوع خراب کاری دیگر شود، بدون آن که منظور او اخلال در نظم و امنیت عمومی باشد به حبس از سه تا ده سال محکوم خواهد شد.
تخریب اموال خصوصی
همانطور که اموالی در مالکیت عمومی یا دولتی می باشند، اموالی نیز وجود دارند که مالک آنها افراد می باشند. بنابراین چنانچه فردی اموال خصوصی متعلق به مردم را از بین ببرد، بر اساس قانون مجازات خواهد شد. در این خصوص طبق ماده 677 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، هر کس عمدا اشیای منقول یا غیرمنقول متعلق به دیگری را تخریب کند یا به هر نحو، کلا یا بعضا تلف کند و از کار اندازد، به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
پاسخ به چند پرسش درباره جرم تخریب اموال عمومی
برای رسیدگی به جرم تخریب اموال عمومی باید به کجا مراجعه کنیم؟
برای شکایت به جرم تخریب باید شکواییه ای مبنی بر جرم تخریب تنظیم شود و به دفاتر خدمات قضایی تقدیم شود. این شکایت به دادسرای محل وقوع جرم ارجاع می شود و مورد رسیدگی قرار می گیرد.
منظور از تخریب ملک توسط شهرداری چیست؟
طبق تبصره ماده دو قانون نظارت بر گسترش شهر تهران، شهرداری تهران وظیفه دارد از احداث ساختمان هایی که در محدوده حریم شهرداری قرار دارند و یا غیر قانونی هستند، جلوگیری و آن ها را تخریب کند.
شخص شاکی در جرم تخریب اموال عمومی چه کسی است؟
در جرم تخریب اموال عمومی، دادستان به عنوان مدعی العموم، شاکی عمومی است. البته در برخی موارد شاکی خصوصی هم وجود دارد.