پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

طلاق به درخواست زن

درخواست طلاق از جانب زن

طبق قانون مدنی ایران و قانون حمایت خانواده، زن فقط در موارد محدودی حق طلاق دارد. زیرا  تقاضای طلاق زن، نیاز به اثبات شرایط خاصی دارد و مستندات ویژه ای را می طلبد. برای رسیدگی به این درخواست، دادگاه خانواده ابتدا به بررسی احراز صحت مستندات زن می پردازد و در صورت وجود شرایط مقرر در قانون، حکم الزام زوج به طلاق را صادر می نماید. این اصطلاح اولین بار، در قانون مدنی، آمده است و قانون حمایت خانواده جهت تطبیق با قانون مدنی، این اصطلاح را برگزیده است.

موارد طلاق به درخواست زن

موارد طلاق از طرف زن، در قانون مدنی در مواد 1129، 1029 و 1130 پیش بینی شده است. این موارد عبارتند از :

  • غیبت شوهر بیش از 4 سال
  • خودداری شوهر از پرداخت نفقه
  • عسر و حرج زوجه

غیبت شوهر بیش از 4 سال

به موجب ماده 1029 قانون مدنی، چنانچه زوج برای چهار سال متوالی غایب بوده و هیچ خبری از وی در دسترس نباشد، همسر وی می تواند درخواست طلاق بدهد. اما صدور حکم طلاق و اجرای آن، منوط به رعایت تشریفاتی است. این تشریفات شامل درج آگهی در یکی از روزنامه های محلی و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار برای سه دفعه متوالی و گذشت یک سال از آخرین آگهی می شود.

خودداری شوهر از پرداخت نفقه

به موجب ماده 1129 قانون مدنی، درصورت استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او به پرداخت نفقه، زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق می نماید. بنابراین، مطابق این ماده قانونی، میان فرضی که شوهر عمدا از پرداخت نفقه خودداری نموده و موردی که شوهر، نا توان از پرداخت نفقه باشد، تفاوتی وجود نداشته و هر دو حالت، از موارد طلاق به در خواست زن محسوب می گردد.

عسر و حرج زوجه

طبق ماده 1130 قانون مدنی، عسر و حرج عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد. بنابراین موارد عسر و حرج زوجه شامل موارد زیر می باشد:

  • ازدواج مجدد زوج بدون اجازه همسر اول
  • اعتیاد زوج به مواد مخدر یا مشروبات الکلی و عدم امکان الزام زوج به ترک آنها
  • ترک انفاق و عدم امکان الزام زوج به پرداخت نفقه
  • محکومیت قطعی زوج به حبس 5 سال یا بیشتر
  • ابتلاء زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا هر بیماری صعب العلاج دیگر که زندگی مشترک را مختل نماید.

مراحل طلاق به درخواست زن

برای درخواست طلاق از طرف زن، باید ابتدا به دفتر خدمات الکترونیکی قضائی و سپس به مشاور خانواده مراجعه نمود. سپس نظریه های صادره از جانب مشاور خانواده، در شعبه ای که پرونده در آنجا ارجاع شده است، مطرح می شود. در نتیجه دادگاه برحسب دلایل، مدراک، اسناد و مشکلاتی که برای زوجه توسط زوج به وجود آمده است می تواند با استناد به ماده 1130 قانون مدنی و با احراز شرایط، حتی اگر شوهر با طلاق زن مخالف باشد، حکم طلاق زوجه را صادر نماید.

وضعیت مهریه در طلاق از طرف زن

در صورتی که زن تقاضای طلاق نماید، ماده 1146 قانون مدنی در این خصوص بیان می کند که چنانچه زوجه کراهتی نسبت به شوهر داشته باشد می تواند با بذل تمام یا مقداری از مهریه آن هم با احراز عسر و حرج و کراهت و مخاطرات به وجود آمده، طلاق خلعی را از دادگاه درخواست نماید. در این صورت زن می تواند ما بقی مهریه را مطالبه نماید. همچنین اگر در رابطه با مهریه هر گونه توافق قبلی شده باشد، زوجه می تواند از آن توافق در دادگاه استفاده کند.

مشاوره حقوقی ملکی

مدارک لازم برای طلاق به درخواست زن

از مهم ترین مدارکی که برای تنظیم دادخواست طلاق از جانب زن لازم است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سند رسمی ازدواج
  • شناسنامه زوجین
  • کارت ملی زوجین

 

پاسخ به چند پرسش درباره طلاق به درخواست زن

مدت زمان طلاق به درخواست زن چقدر است؟

با توجه به محدودیت هایی که در خصوص اثبات موارد طلاق به درخواست زن وجود دارد، می توان حداقل زمانی که برای انجام این پروسه لازم است را حدود یک سال در نظر گرفت.

مرجع صالح رسیدگی به دعوای طلاق به درخواست زن چه دادگاهی است؟

در حال حاضر با دستور العمل رییس قوه قضاییه، این درخواست ابتدا در شورای حل اختلاف و سپس در دادگاه خانواده محل اقامت زوج مطرح می شود.

اگر زن وکالت در طلاق داشته باشد، می تواند به راحتی از همسر خود جدا شود؟

بله با داشتن حق طلاق از جانب مرد، محدودیتی برای طلاق از طرف زن وجود نخواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *