پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز

مهریه و قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز یکی از دغدغه‌های اصلی و بزرگ افرادی است که سال‌ها از زندگی آنها گذشته و در حال حاضر در حال اقدام برای دریافت حق قانونی خود هستند. ریزه کاری‌های بسیار زیادی درباره مهریه و قوانین مربوط به آن وجود دارد که بدون دقت به آنها و عدم استفاده از خدمات وکیل پایه یک دادگستری اشتباهات زیادی در کمین کاربران نشسته است. با دسترسی به وکلای با تجربه در زمینه طلاق که در موسسه حقوقی صاحب اندیشه برای کاربران فراهم آمده است، به راحتی می‌توان پیچ و خم‌های این مسیر را به سلامت طی کرد.

هر چند مهریه حق قانونی زوجه در ازدواج تلقی می‌شود و قانون هم این حق را برای وی قائل می‌داند تا در هر شرایطی نسبت به اخذ آن اقدام نماید، اما با توجه به حقوقی بودن قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز پرداختن به آن بدون استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در موسسه حقوقی کمی سخت به نظر می‌رسد. علاوه بر این برای مهریه‌های قدیمی که با متر و معیار امروزی به آنها نپرداخته شده است، این موضوع پیچیدگی دو چندانی خواهد داشت.

هر کدام از ما احتمالاً در میان اطرافیان خود یک نفری را می‌شناسیم که در حال حاضر با این مسئله درگیر شده و به دنبال راهی برای برون رفت از آن می‌باشد. از این رو در مقاله حاضر قصد داریم تا تمام جزئیات مربوط به قوانین را با هم مرور کرده و اطلاعات لازم در این زمینه را به کاربران ارائه نماییم.

در صورت عدم رفع ابهامات و سؤالات خود درباره قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز باز می‌توانید از طریق جلسات مشاوره حقوقی و یا مراجعه به دفتر موسسه حقوقی با وکیل مهریه در ارتباط باشید.

سنت مهریه در ایران

مهریه در ایران سابقه بسیار طولانی داشته و فرهنگ آن نیز به مرور دستخوش تغییرات عمده‌ای شده است. دقیقاً یکی از دلایل اصلی مطرح شدن موضوع قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز همین تفاوت سنت‌های است که به مرور در نرخ و نحوه درج مهریه پیش آمده است. از قرار بر پول نقد و زمین و سند منزل گرفته که اکنون بیشتر درج مهریه به عدد سکه رواج پیدا کرده است، سنت‌هایی است که ایرانی‌ها از زمان قبل از انقلاب تا کنون برای مهریه از آن بهره برده‌اند. برخی از اقلام به ثبت رسیده برای مهریه مانند سکه، طلا و زمین به نسبت تورم در طول زمان رشد داشته و در زمان مطالبه آنها دردسر زیادی برای کاربران وجود نخواهد داشت؛ اما برای مواردی که مهریه در آنها با پول رایج کشور درج شده باشد، نیاز به استفاده از قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز وجود خواهد داشت.

ابهامات و سؤالات در این باره وقتی بیشتر می‌شود که توافقات انجام گرفته در زمان عقد با چیزی که در عقدنامه درج شده است با هم تطابق نداشته باشد. برای مثال عقدی را در نظر بگیرید که در سال‌های دور تنظیم شده و هیچ سندی هم برای آن وجود ندارد. در عقدنامه جدید هم مهریه برخلاف خواسته زوجه و قرار قبلی درج شده است. حال در زمان طلاق رای دادگاه و قوانین کدام زمان را به عنوان ملاک اصلی در نظر خواهد گرفت؟ این‌ها سؤالاتی است که قوانین پرداخت و دریافت مهریه به نرخ روز را بیشتر از پیش به چالش می‌کشند.

جرایم مواد مخدر و عوامل موثر بر میزان مجازات

 

مهم‌ترین قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز

طبق ماده 4 آیین نامه اجرایی قانون الحق یک تبصره ماده 1082 قانون مدنی که در اردیبهشت ماه سال 1377 به تصویب هیئت وزیران رسیده است، بانک مرکزی موظف است برای هر سال شاخص بهای کالاها و مواد مصرفی شهرهای مختلف ایران را اعلام نماید. ماده 1 این آیین نامه نیز به قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز مربوط بوده و شرایط و ضوابط آن را اعلام می‌دارد. دادگاه برای تعیین آن از بندهای این آیین نامه استفاده کرده و به آنا استناد می‌نمایند. از این رو محاسبه مهریه به نرخ روز نیز با استفاده از فرمول ثبت شده در این آیین نامه بسیار راحت شده و هر کسی به شخصه نیز می‌توانید این اطلاعات را برای خود کسب کند.

طبق این آیین نامه و قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز در آن برای محاسبه مهریه به نرخ روز برای کسانی که مهریه آنها وجه رایج کشور باشد، با استفاده از یک فرمول ساده محاسبه می‌شود.

 

با استفاده از این رابطه محاسبه مهریه به نرخ روز بسیار ساده خواهد شد. برای استفاده از این فرمول ابتدا بایستی با داده‌های اعلامی از سوی بانک مرکزی شاخص اعلام شده برای سال قبل از زمان مطالبه را بر شاخص سال عقدنامه تقسیم و نتیجه را در مبلغ مهریه ضرب کنید تا نرخ روز آن محاسبه شود.

ملاک محاسبه نرخ مهریه در دادگاه و ثبت

هر چند قوانین پرداخت مهریه کاملا شفاف بوده و با استفاده از فرمول بالا به راحتی می‌توان این نرخ را محاسبه نمود اما جزئیات دیگری نیز درباره این قوانین وجود دارد که کاربر بایستی به آنها نیز دقت نماید.

  • نکته اول درباره قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز

کاربران باید بدانند که در زمان مراجعه برای مطالبه مهریه شاخص سال قبل ملاک محاسبه است. به طور مثال اگر شما اول فروردین سال 1399 یا آخر اسفند همین سال برای مطالبه مهریه اقدام نمایید، در هر دو حالت شاخص سال 98 برای محاسبه نرخ به روز مهریه ملاک دادگاه خواهد بود؛ اما با ورود به سال 1400 ملاک تغییر کرده و شاخص 99 ملاک کار خواهد شد.

  • نکته دوم از قوانین پرداخت مهریه به نرخ روز

ملاک محاسبه نرخ مهریه در دادگاه و ثبت یک تفاوت بسیار ریز اما مهم دارد. در اداره ثبت برای محاسبه مهریه به نرخ روز، زمان ثبت درخواست طرف ملاک کار قرار می‌گیرد؛ اما در دادگاه این ملاک مربوط به زمان صادر شدن حکم خواهد بود. از این رو در دادگاه فرقی نمی‌کند که روند کار چقدر طول بکشد؛ زیرا در نهایت در همان روزی که حکم صادر می‌شود، نرخ مهریه تعیین و ملاک کار قرار می‌گیرد.

این نکته مخصوصاً برای کسانی که مهریه آنها به صورت سکه تعیین شده است نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا اگر در دادخواست مطالبه مهریه به جای تعداد سکه درج شده معادل ریالی آن را درخواست نموده باشند و در طی زمان معمول این پرونده‌ها که تا 6 ماه تا 1 سال متغیر است، نرخ مبادله سکه در بازار تغییر نموده باشد، اداره ثبت ملاک را بر اساس زمانی قرار خواهد داد که شما درخواست خود را ارائه نموده باشید. مگر اینکه در درخواست به جای معادل ریالی مهریه همان تعداد سکه را درج کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *