پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

حکم جلب چیست و مدت اعتبار آن چقدر است؟

حکم جلب دستوری است که قاضی دادگاه برای دستگیری متهم صادر تا وی را برای بقیه مراحل دادگاه بازخواست نماید. حکم جلب انواع مختلفی دارد که بسته به نوع پرونده از سوی قاضی تعیین می‌شود. با توجه به پیچیدگی‌های زیادی که در قوانین مربوط به جلب وجود دارد، هم برای کسی که نیاز به حکم جلب دارد و هم فردی که حکم جلب وی صادر شده است، استفاده از مشاوره حقوقی در یک موسسه حقوقی کاملاً ضروری و لازم است. یک اشتباه در این مواقع می‌تواند منجر به از دست رفتن مال و منال افراد مخصوصاً در دعواهای حقوقی شود.

در ادامه این مقاله نیز به ابعاد مختلف دستور جلب خواهیم پرداخت و در صورت نیاز نکات مشاوره حقوقی حکم جلب را نیز بیان خواهیم کرد. با این حال برای دانستن اطلاعات جزئی‌تر نیاز است تا کاربران مستقیماً با وکیل پایه یک دادگستری به گفتگو بپردازند.

حکم جلب برای پرونده‌های حقوقی

برخلاف پرونده‌های کیفری در پرونده‌های حقوقی صادر نمودن حکم جلب و دستور جلب از سوی قاضی با احتیاط بسیار بیشتری صورت می‌پذیرد. از این رو برای دریافت دستور جلب کسانی که به شما بدهکار هستند و قبول مسئولیت نمی‌کنند، نیاز به طی کردن مراحل زیادی در دادگاه دارید. برای چنین مواقعی استفاده از خدمات مشاوره حقوقی می‌تواند مسائل و مشکلات را راحت‌تر حل نموده و در زمان سریع‌تری نتیجه مورد نظر را برای فرد به ارمغان بیاورد.

در پرونده‌های حقوقی حکم جلب برای ادای دین متهم صادر می‌شود. در واقع با این حکم دادگاه سعی دارد به نوعی مانند یک اهرم فشار فرد متهم را وادار به پرداخت دین خود به شاکی نماید. صدور حکم جلب در پرونده‌های حقوقی دلیلی برای مجازات فرد متهم نخواهد بود.

علاوه بر این برای پرونده‌های حقوقی برخلاف پرونده‌های کیفری حتماً نیاز به طی کردن مراحلی است. قاضی پرونده در طی این مراحل باید نسبت به صادر کردن این حکم اطمینان کامل پیدا نماید. وگرنه به این راحتی‌ها این حکم برای پرونده‌های حقوقی صادر نمی‌شود. کاربران می‌توانند از خدمات یک موسسه حقوقی معتبر برای ارائه دادخواست حکم جلب در پرونده‌های حقوقی تا رسیدن به حکم نهایی بهره ببرند.

دادخواست حکم جلب در پرونده‌های حقوقی

حکم جلب و توقیف اموال برای پرداخت دین در پرونده‌های حقوقی تنها زمانی صادر می‌شود که خود پرونده اصلی در دادگاه رسیدگی شده باشد. از این رو این امکان وجود ندارد که مستقیماً و قبل از هر شکایت و دادخواستی از دادگاه بخواهید تا حکم جلب فرد متهم را صادر نماید. دقیقاً به همین دلیل است که تأکید داریم که برای بررسی چنین مواردی، کاربران حتماً از خدمات مشاوره حقوقی استفاده کنند تا هم زمان را از دست نداده و هم بهترین نتیجه را برای خود به دست بیاورند.

حکم جلب برای پرونده‌های کیفری

در پرونده‌های کیفری روند صدور حکم جلب شرایط مختلفی با پرونده‌های حقوقی دارد. در این پرونده‌ها قضات معمولاً بسیار ساده‌تر اقدام به صادر نمودن این حکم می‌نمایند. البته صدور دستور جلب در پرونده‌های کیفری از نظر مفهوم تفاوت‌هایی هم با پرونده‌های حقوقی دارد. در پرونده‌های حقوقی معمولاً این دستور برای بدهی‌های مالی صادر می‌شود که قاضی از قبل بایستی به حتمی بودن این بدهی‌ها شناخت پیدا نماید؛ اما در پرونده‌های کیفری صدور حکم جلب لزوماً به معنی محکوم شدن فرد متهم نخواهد بود.

دسته‌بندی انواع مجازات‌ها در حقوق جزای ایران

یکی از دلایل صادر شدن حکم جلب برای متهمین پرونده‌های کیفری تنها احضار آنها به دادگاه برای دفاع از اتهامات وارد شده است و در صورت رفع اتهام هیچ محکومیتی هم برای این افراد وجود نخواهد داشت. از این رو است که در این مواقع صدور این حکم به معنی محکوم بودن وی نخواهد بود. البته در نوع دیگر دستور جلب در پرونده‌های کیفری قاضی برای مجبور کردن فرد محکوم شده به اجرای حکم صادر شده این دستور را صادر می‌نماید. به طور کلی این حکم در چنین پرونده‌های با روند بسیار ساده‌تری صادر و به اجرا درمی‌آید.

انواع حکم جلب

حکم جلب در پرونده‌های مختلف و بست هبه شرایط که به تشخیص قاضی پرونده خواهد بود در دو نوع ساده و سیار برای متهمان صادر می‌شود. در ادامه به تعریف هر یک از این دو نوع حکم جلب پرداخته‌ایم.

  • حکم جلب عادی

در شرایطی که محل سکونت و استقرار فرد متهم کاملاً مشخص بوده و شاکی از این محل با خبر باشد، قاضی با صدور حکم جلب متهم، نامه آن را خطاب به کلانتری منطقه مورد نظر می‌نویسد و آنها را موظف به اجرای این حکم می‌کند. از این رو در چنین مواقعی دیگر شاکی نمی‌تواند برای اجرای حکم خود از سایر کلانتری‌ها کمک بگیرد.

  • حکم جلب سیار

نوع دوم دستور جلب، حکم جلب سیار می‌باشد. در مواقعی که شاکی از محل سکونت و اقامت متهم خبر ندارد، قاضی پرونده اقدام به صدور حکم جلب سیار می‌نماید. در این موارد این دستور خطاب به همه کلانتری‌های موجود در حوزه قضای دادگاه صادر و ابلاغ می‌گردد و در هر قسمت از حوزه قضایی می‌توان آن را پیگیری نمود.

مدت اعتبار حکم جلب

حکم صادر شده از سوی دادگاه معمولاً دارای تاریخ مشخصی است. به این معنی که این حکم دارای تاریخ انقضاء بوده و بعد از سپری شدن این مدت دیگر اعتبار نخواهد داشت. کسانی که تا زمان سررسید حکم جلب متهم خود موفق به بازداشت وی نشده‌اند، می‌بایست قبل از تمام شدن تاریخ آن نسبت به تمدید حکم جلب اقدام نمایند. در صورتی که برای تمدید حکم جلب نیاز به کمک دارید می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی در موسسه حقوقی صاحب اندیشه استفاده کنید.

جدای از قوانین کلی که به آنها اشاره کردیم، این حکم دارای ابعاد دیگری نیز می‌باشد که اطلاع از آنها لازمه اجرای چنین پرونده‌هایی است. البته اطلاع از این قوانین جز در مواردی که درگیر با چنین پرونده‌هایی هستیم برای افراد شخصی لازم نخواهد بود؛ اما مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری و دریافت خدمات مشاوره حقوقی در این مواقع می‌تواند بهترین تصمیم از سوی افراد باشد. وکیل با اطلاع از جزئیات دقیق چنین پرونده‌هایی و تجربه فراوان در آنها می‌تواند بهترین راهنمایی را به شما ارائه نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *