حقوق مستمری بعد از فوت
در صورت فوت بازنشستگان و مستمری بگیران تحت پوشش صندوق های بیمه ای، بازماندگان آنها می توانند از حقوق مستمری متوفی بهره مند شوند. قوانین مختلف کشور از جمله، قانون تامین اجتماعی، قانون استخدام کشوری، آیین نامه بیمه سر دفتران و دفتر یاران اسناد رسمی و سایر قوانین مشابه، قواعد و مقرراتی را برای حمایت از بازماندگان متوفی که دارای رابطه استخدامی یا بازنشستگی با نهاد مذکور بوده است، پیش بینی کرده اند. بدین ترتیب، می توان گفت حمایت از بازماندگان به عنوان یک اصل اساسی در همه قوانین بیمه ای دیده شده و قانونگذار از آن حمایت کرده است.
شرایط دریافت مستمری توسط بازماندگان
بعد از فوت اشخاص، در صورتی که متوفی دارای حقوق مستمری باشد، وراث ایشان می توانند از حقوق مستمری و بازنشستگی او استفاده کنند. بازماندگان متوفی دارای شرایط بیمه شده متوفی، در یکی از حالات زیر مستمری بازماندگان را دریافت خواهند کرد:
- در صورتی که متوفی، بازنشسته و دارای بیمه باشد، بازماندگان حقوق مستمری او را به ارث خواهند برد.
- در صورتی که فردی که بیمه شده است، مستمری بگیر از کار افتاده باشد.
- در صورت فوت بیمه شده ای که در10 سال آخر زندگی خود حداقل حق بیمه یک سال کار را در آخرین سال زندگی خود پرداخت کرده باشد.
- در صورت فوت بیمه شده ای که در ده سال آخر حیات خود، حق بیمه ۹۰ روز کار را پرداخت کرده باشد.
میزان سهم بازماندگان
- همسر دائم فرد بیمه شده تا زمانی که دوباره ازدواج دائم نکرده باشد، می تواند مستمری دریافت کند. میزان مستمری همسر بیمه شده متوفی معادل ۵۰ درصد مستمری استحقاقی بیمه شده است. در صورتی که بیمه شده دارای چند همسر دائم باشد، مستمری بین همسران او به طور مساوی تقسیم می شود.
- هریک از فرزندان متوفی در صورت دختر بودن اگر شاغل نباشند و شوهر نداشته باشند و فرزندان پسر، در صورتی که سن شان کمتر از ۱۸ سال باشد یا در صورت داشتن ۱۹ سال به بالا به تحصیل اشتغال داشته باشند یا به علت بیماری یا نقض عضو، طبق گواهی کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون قادر به کار کردن نباشند، هرکدام ۲۵ درصد مستمری را دریافت می کنند.
- هر یک از پدر و مادر بیمه شده در صورتی که تحت تکفل او بوده باشند و همچنین سن پدر از ۶۰ سال و سن مادر از ۵۵ سال بیشتر باشد یا به تشخیص کمیسیون پزشکی از کار افتاده باشند و خودشان از سازمان مستمری دریافت نکنند، معادل ۲۰ درصد مستمری دریافت خواهند کرد.
- زنان خانه داری که حق بیمه صاحبان مشاغل آزاد را پرداخت می کنند، در صورت فوت همسرشان مستمری دریافت می کنند.
- شوهر فرد بیمه شده ای که تحت تکفل همسرش بوده باشد و سن وی بیشتر از ۶۰ سال باشد و یا از کار افتاده شده باشد، همچنین مستمری بگیر تامین اجتماعی نباشد می تواند بعد از فوت همسرش مستمری دریافت کند.
مدارک لازم جهت برقراری مستمری بازماندگان
از جمله مدارکی که باید جهت برقراری مستمری بازماندگان بعد از فوت شخص بیمه شده وجود دارد شامل مدارک زیر می باشد:
- درخواست بازماندگان متوفی مبنی بر تقاضای برقراری مستمری
- اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی متوفی و بازماندگان واجد شرایط
- اصل و تصویر گواهی وفات بیمه شده صادره از سازمان ثبت احوال
- اصل و تصویر عقد نامه همسر بیمه شده متوفی
- گواهی اشتغال به تحصیل معتبر و تایید شده برای فرزندان پسر بالای 18 سال
- تعهد نامه از جانب فرزندان دختر مبنی بر نداشتن شوهر و شغل
- صورت نامه کمیسیون پزشکی در مورد از کار افتادگی در صورت لزوم
- مدارک کفالت پدر و مادر
- مدارک احراز بروز حادثه در صورت لزوم
گواهی انحصار وراثت
پاسخ به چند پرسش درباره حقوق مستمری متوفی
میزان مستمری بازماندگان چگونه محاسبه می شود؟
مستمری بازماندگان معادل است با یک سی ام حقوق متوسط بیمه شده ضربدر سالهای پرداخت حق بیمه. به شرطی که این مبلغ از ۵۰ درصد حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از ۱۰۰ درصد آن بیشتر نباشد.
در صورت ازدواج مجدد همسر متوفی، تکلیف مستمری او چه می شود؟
در صورت ازدواج دائم مجدد همسر متوفی، مستمری وی قطع می شود اما چنانچه از همسر دوم خود جدا شود مجددا مستمری به وی پرداخت می شود.
آیا در صورت فوت شخص بیمه شده هزینه کفن و دفن وی مشمول بیمه می شود؟
هرگاه بیمه شده فوت کند هزینه کفن و دفن او از طرف سازمان تأمین خدمات درمانی پرداخت خواهد شد.