پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

قوانین تقسیم ملک بین وراث چیست؟

قوانین تقسیم ملک بین وراث یکی از پیچیده‌ترین قوانین در مسائل حقوقی است. آشنایی با این قوانین برای کاربران شخصی که شاید یک یا دو بار با چنین مسائلی برخورد می‌کنند، دور از انتظار بوده و شاید هم خیلی نیاز نباشد. با این حال در صورت مواجه شدن با چنین مواردی می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی ارث و میراث نزد وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایید. با مراجعه به یک موسسه حقوقی معتبر که از تیم حرفه‌ای وکلای حقوقی برای ارائه خدمات به کاربران خود استفاده نماید، می‌توانید بهترین توصیه‌ها را در این باره دریافت نمایید. از طرفی مشاوره حقوقی این امکان را نیز برای شما فراهم خواهد کرد تا بدون دغدغه و با روش قانونی درست نسبت به تقسیم ارث ملک باقی مانده اقدام نمایید. در ادامه این مقاله نکات اصلی قوانین تقسیم ملک بین وراث را با هم بررسی می‌کنیم.

چه زمانی باید برای تقسیم ملک بین وراث اقدام کنیم؟

در تقسیم ملک بین وراث همیشه درگیری‌ها و دعاوی حقوقی زیادی وجود دارد. در درجه اول عدم اطلاع از قوانین و در درجه دوم هم ادعاهایی که هرکدام از افراد وارث نسبت به اموال دارند، این درگیری را تشدید می‌نماید. بعد از فوت فرد تا زمانی که هزینه دفن و کفن وی پرداخت نشده باشد، ورثه حق تقسیم ارث و کارهای انحصار وراثت را نخواهند داشت؛ اما بلافاصله بعد از پرداخت این هزینه آنها می‌توانند برای انحصار وراثت و تقسیم ملک بین خود اقدام نمایند. البته قوانین خاصی برای این مواقع در قانون در نظر گرفته شده است که حتما بایستی به آنها دقت لازم را داشته باشید.

در انحصار وراثت تعداد و مشخصات افرادی که قرار است ارثیه بین آنها تقسیم شود، کاملاً مشخص می‌شود. در واقع بدون انحصار وراثت امکان رسیدگی به اموال متوفی به صورت حقوقی وجود نداشته و قدم اول در تقسیم ملک بین وراث همین انحصار وراثت است.

ارائه درخواست انحصار وراثت برای تقسیم ملک بین وراث

بدون ارائه درخواست انحصار وراثت برای تقسیم ملک بین وراث و صدور رأی امکان تقسیم اموال وجود ندارد. یکی از چالش‌هایی اصلی در این مواقع هم ارائه درخواست انحصار وراثت و تنظیم آن است. دریافت خدمات مشاوره حقوقی و استفاده از توصیه‌های وکیل پایه یک دادگستری در چنین مواردی الزامی خواهد بود. همین افرادی که مدعی دریافت ارث از متوفی هستند بایستی نسبت به ارائه درخواست اقدام نمایند. در این درخواست مشخصات کامل ورثه درج می‌شود و زمان رسیدگی به آن نیز بسته به شرایط متفاوت خواهد بود.

تقسیم ملک بین وراث در قانون

بعد از حل شدن تمام مراحل و موانع روبرو برای رسیدن به زمان تقسیم ارثیه ملکی باز موارد قانونی دیگری نیز وجود دارد که حتما باید لحاظ شود. مهم‌ترین آنها را در ادامه بررسی می‌کنیم:

  • قانون ارثیه برای افراد ذینفع

در شرایط عادی بعد از فوت فرد همسر و فرزندان صاحبان اصلی میراث او خواهند بود. طبق قانون یک هشتم از ملک متعلق به همسر فرد و مابقی آن با نسبت دو برابر برای فرزندان پسر نسبت به فرزندان دختر تقسیم می‌شوند.

  • بخشش و هبه قبل از فوت

در صورت که فردی قبل از تقسیم ارثیه ادعا نماید که بخشی از ملک یا همه آن به وی هبه شده، می‌بایست ادعای خود را با مدارک و شواهد اثبات نماید. البته اثبات چنین ادعاهایی هم نیاز به مدارک رسمی و یا اسناد عادی غیرقابل انکار خواهد داشت. در صورت اثبات ادعا بخش هبه شدن ملک به وی تسلیم شده و مابقی بین وراث تقسیم خواهد شد. از این رو به این نکته نیز باید دقت لازم را داشته باشید.

  • وصیت

طبق قانون تنها یک هشتم از ملک متعلق به همسر متوفی خواهد بود؛ اما در صورتی که متوفی با وکالت نامه رسمی و وصیت اعلام نماید که هیچ کس تا زمان حیات همسرش حق فروش و تصرف به ملک را نخواهد داشت، در این صورت این حق از فرزندان گرفته می‌شود و تنها در صورت فوت مادر آنها می‌توانند نسبت به تقسیم ملک بین خود اقدام نمایند.

بیشتر بخوانید  مشاوره حقوقی در ثبت احوال

بهترین راه تقسیم ملک بین وراث

طبق قانون بعد از فوت هر فرد ملک به جا مانده از وی در صورت نداشتن موانع قانونی ذکر شده در بالا بایستی بین وراث تقسیم شود. با توجه به اینکه امکان تقسیم خانه به صورت فیزیکی بین وراث وجود ندارد، از این رو قانون در این موارد توصیه می‌نماید که خانه را با نرخ روز به فروش برسانید و سپس پول حاصل از درآمد آن به نسبت سهم هر فرد بین وراث تقسیم شود. جز این راهی برای تقسیم ملک بین وراث وجود نخواهد داشت.

حتی اگر بعد از فوت فرد همسر وی در خانه سکونت داشته باشد، نمی‌تواند این حق را از فرزندان برای فروش و تقسیم میراث دریغ کند و طبق قانون هر کس تنها می‌تواند بخش و سهم مخصوص به خود را در تصرف خود درآورد که این هم امکان‌پذیر نخواهد بود جز با فروش ملک.

تقسیم ملک بین وراث برای قسمت‌های مشاع

در مواردی هم مالک قبل از فوت بخشی از ملک را به نام همسر و یا یکی از فرزندان خود می‌نماید، در این موارد قانون صراحتاً حکم می‌کند که مابقی دانگ خانه مذکور بایستی به نسبت میان همه وراث تقسیم شود. از این رو در این مواقع فردی که بخشی از خانه به نام وی می‌باشد یا بایستی راضی به فروش کل ملک شده و سهم خود را بعد از فروش بردارد و یا بایستی اقدام به خرید سهم بقیه نماید و از این طریق تقسیم ملک بین وراث صورت پذیرد.

نتیجه‌گیری

هر چند بندهای بالا تا حد زیادی تمام موارد قانونی مربوط را در برمی‌گیرند اما باز در صورتی که نیاز به دریافت اطلاعان بیشتر داشتید می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی در موسسه حقوقی استفاده نمایید. علاوه بر این، این امکان نیز برای کاربران وجود دارد تا در بخش پرسش و پاسخ سایت سؤالات خود را مطرح نمایند تا کارشناس حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری به صورت آنلاین پاسخگوی آنها باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *