پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

مطالبه چک و سفته

موسسه حقوقی صاحب اندیشه

مطالبه چک و سفته و قوانین مربوط به آن یکی دیگر از خدماتی است که به عنوان مشاوره حقوقی در هر موسسه حقوقی امکان دریافت خدمات مربوط به آن وجود دارد. البته این قوانین برخلاف سادگی ظاهری که دارند، بسیار پیچیده بوده و درصد بالایی از افراد جامعه که هر روز در حال استفاده از چک و سفته برای گذران زندگی روزمره خود هستند، از این قوانین به صورت کامل آگاهی ندارند. از این نظر مشورت با یک وکیل پایه یک دادگستری برای مطالبه مبالغ هر کدام از این اسناد از اهمیت خاصی برخوردار خواهد شد. هم شناخت از قوانین و هم داشتن تجربه کافی در این زمینه دو دلیل اصلی و عمده مراجعه به وکیل برای حل چنین مشکلاتی است که متأسفانه گریبان گیر بسیاری از آحاد جامعه ما ایرانی‌ها شده است.

قوانین مربوط به مطالبه چک و سفته کدام‌ها هستند؟ آیا این دو سند از نظر بار حقوقی شبیه به هم بوده و روند پیگیری هر دو آنها مشابه هم است؟ این دو سؤال، عمده ابهامات مربوط به این پرونده‌ها را برطرف خواهد کرد. اصطلاحات اشتباه بسیار زیادی در این زمینه رایج است. اینکه چک که پول نمی‌شه، سفته رو کی داده کی گرفته و از این قبیل اصطلاحات که قانون به صورت مستقیم در تضاد با آنها بوده و شناخت این قوانین حتی می‌تواند منجر به جلوگیری از بسیاری از تخلف‌ها در این زمینه نیز شود. برخی از این قوانین را در ادامه مرور خواهیم کرد.

قوانین مطالبه چک و سفته

هرچند چک و سفته هر دو جز اسنادی هستند که در کشور ما رایج بوده و استفاده بی‌محل از آنها می‌تواند مورد پیگرد قانونی قرار گیرد، اما قوانین مطالبه چک و سفته تفاوت‌هایی هم با هم دارا می‌باشند. برای مثال سفته یک سند تجاری است که به هیچ وجه نمی‌توان صاحب آن را مورد پیگرد کیفری قرارداد و برای مطالبه آن می‌توان از ترفند اقامه دعوای حقوقی استفاده کرد. در حالی که در مطالبه چک علاوه بر امکان پیگرد کیفری صاحب چک بی‌محل، حتی بدون نیاز به دادگاه و از طریق دایره اجرای ثبت نیز می‌تواند برای دریافت آن اقدام نمود؛ اما بسیاری از افراد درگیر با چنین مواردی که سال‌ها با آن سروکار دارند، نیز از چنین قوانینی آگاه نبوده و لزوم استفاده از مشاوره وکیل پایه یک دادگستری برای آنها نیز وجود دارد.

مطالبه سفته

در قوانین جمهوری اسلامی ایران چک سند تجاری بسیار قوی‌تری نسبت به سفته می‌باشد. از این رو در قوانین مربوط به مطالبه چک و سفته، مطالبه سفته با دردسرهای بیشتری همراه بوده و نیاز به مشورت با یک متخصص در آن بیشتر از چک نیز است. مطالبه سفته می‌بایست با شناخت قوانین مربوط به آن صورت پذیرد و گره هیچ نتیجه‌ای برای صاحب حق به دنبال نخواهد داشت. همانطور که بیان کردیم امکان پیگرد قانونی قرار دادن صاحب سفته و جود نداشته و تنها اعاده دعوای حقوقی می‌تواند راهی برای مطالبه آن باشد. حتی واخواست سفته برخلاف چک هزینه زیادی هم روی دست کاربر باقی خواهد گذاشت که در بسیاری از موارد همین هزینه زیاد باعث اجتناب از این امر می‌شود. سفته در واقع سندی است که اهمیت آن کمی بیشتر از اهمیت یک سند دست‌نویس است.

 

دعاوی خانواده قابل طرح

 

مطالبه چک

چک یکی از قوی‌ترین اسناد تجاری است که در قانون اساسی روش‌های مطالبه آن تعریف شده است. برخلاف سفته که امضای زیر آن از اعتبار کمتری برخوردار است، امضای زیر چک و حتی امضای فرد ثالث در آن می‌تواند بار حقوقی زیادی برای این افراد به دنبال داشته باشد. چک سندی است که صاحب و دارنده آن مدارک شناسایی خود را برای دریافت این سند به بانک ارائه داده است. از این رو شناسایی این فرد بسیار ساده بوده و قوانین مربوط به مطالبه نیز حمایت بیشتری از فرد دارنده چک خواهد داشت؛ اما در مورد سفته این مورد به این راحتی‌ها هم نبوده و دریافت‌کننده سفته حتی نیاز به اثبات ادعای خود مبنی بر درستی امضای صاحب سفته را نیز خواهد داشت.

نکات مهم مربوط به قوانین چک و سفته

در این بخش قصد داریم نکات بسیار مهم مربوط به این قوانین را برای آگاهی بیشتر علاقه‌مندان با هم مرور کنیم. آشنایی با این قوانین می‌تواند در اتخاذ تصمیمات درست و منطقی تأثیرگذار باشد.

  • در وهله اول باید بدانیم که همانطور که نمی‌توان برای صادرکننده سفته اقامه دعوای کیفری نمود، عدم پرداخت آن جرم محسوب نشده و دارای مجازات کیفری نیز برای وی نخواهد بود.
  • افراد برای دریافت چک نیاز به ارائه اسناد و مدارک خاصی می‌باشند و شرایط خاصی نیز برای این امر تدوین شده است. اما برای دریافت سفته در حال حاضر تنها داشتن یک کارت شناسایی ملی و مراجعه به یکی از شعب بانک ملی کفایت می‌کند.
  • در قوانین مربوط به این بحث رسیدگی به مطالبه سفته در دادگاه تنها برای مبالغ بالای ۲۰ میلیون تومان متصور بوده و برای مبالغ کمتر از این شورای حل اختلاف مرجع تصمیم‌گیرنده خواهد بود.
  • برای مطالبه مبلغ چک نیاز به ارائه یک دادخواست به دادگاه خواهید داشت که این دادخواست را می‌توانید برای سهولت و راحتی خود در بخش مخصوص نام وکیل پایه یک دادگستری اخذ شده خود را نیز پر نمایید تا وی بقیه پرونده را برای شما پیگیری نماید.
  • دارنده سفته برای مطالبه سفته خود بعد از سر رسید آن تنها ۱۰ روز فرصت دارد تا واخواست آن را پر نماید. برگه واخواست را می‌توانید از همه شعب بانک‌های کشور دریافت نمایید. اگر در این مدت مقرر شده واخواست سفته صورت گیرد، دارنده سفته امکان این را خواهد داشت تا از دادگاه برای توقیف اموال صادرکننده سفته حکم بگیرد. البته روند چنین پرونده‌های حتماً نیاز به مشورت با یک وکیل پایه یک دادگستری خواهد داشت.

پیچیدگی قوانین مربوط به مطالبه چک و سفته نیاز به استفاده از یک وکیل پایه یک دادگستری را الزام‌آور می‌نماید. دقت کنید که هزینه حق‌الوکاله در چنین مواقعی در برابر هزینه‌های مربوط به مبالغ چک و سفته مخصوصاً برای عددهای بالا بسیار ناچیز بوده و ریسک کردن روی آنها می‌تواند بسیار زیان‌آور شود. اگر به دنبال بهترین و باتجربه‌ترین موسسه حقوقی در این زمینه هستید، نگاهی به رزومه وکلای حقوقی ما بیندازید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *