پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

جرم آدم ربایی

آدم ربایی چیست؟

طبق قانون، جرم آدم‌ ربایی به معنای سلب آزادی تن دیگری بدون رضایت او و با قصد نا مشروع از راه جابجایی از محلی به محل دیگر است. آدم ‌ربایی و در اصل مخفی کردن اشخاص، یکی از جرایمی می باشد که علیه اشخاص قابل ارتکاب است که شامل دو مصداق می باشد و آن این است که علاوه بر اینکه باعث سلب شدن آزادی و همچنین صدمات بدنی که ممکن است برای مجنی علیه اتفاق بیفتد بیشتر شخصیت معنوی آن را خدشه ‌دار می‌کند و مورد تعرض قرار می دهد.

شرایط تحقق جرم آدم ربایی

به طور کلی برای تحقق جرم آدم ربایی وجود دو شرط زیر لازم است:

  • یکی از شرایط اصلی در تحقق جرم آدم ربایی، رضایت نداشتن شخص ربوده‌ شده است. زیرا عمل ربایش باید بدون رضایت شخص ربوده‌ شده صورت گیرد و با وجود رضایت شخص ربوده‌ شده، تحقق این جرم منتفی است.
  • یکی دیگر از شرایط مهم تحقق این جرم، انتقال شخص ربوده‌ شده از محلی به محل دیگر است که در غیر این صورت این جرم بی‌ معنا خواهد بود.

مجازات جرم آدم ربایی

به موجب قانون مجازات اسلامی، هر کس به قصد مطالبه وجه یا مال یا به قصد انتقام یا به هر منظور دیگری به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر شخصا یا توسط‌ دیگری شخصی را برباید یا مخفی کند به حبس درجه 4 و در غیر این صورت به حبس درجه 5 محکوم خواهد شد. در صورتی که سن مجنی‌ علیه کمتر از پانزده سال تمام باشد یا‌ ربودن توسط وسایل نقلیه انجام پذیرد یا به مجنی علیه آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود، مرتکب به حداکثر مجازات تعیین شده محکوم خواهد شد ‌و در صورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم می گردد.

موارد تشدید مجازات جرم آدم ربایی

مطابق با تعریف قانون،موارد زیر موجب تشدید مجازات این جرم خواهد شد:

  • اگر سن شخصی که ربوده شده از ۱۵ سال کمتر باشد.
  • ربوده شدن شخص توسط وسایل نقلیه چه موتوری و چه غیر موتوری باشد.
  • آسیب زدن به فرد ربوده شده چه از نظر جسمی و چه از نظر روحی.
  • اگر فرد ربوده شده دچار آسیب حیثیتی گردد که این موضوع در مورد زنان و کودکان ربوده شده می‌ باشد و اگر غیر از این باشد باید توسط شخص ثابت گردد.

مشارکت در جرم آدم ربایی

طبق ماده 125 قانون مجازات اسلامی، هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم، مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت، شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. بنابراین مجازات شریک آدم ربا، که به هر صورت از طریق تهیه شرایط و وسایل مورد نیاز به کمک مجرم آمده باشد، طبق ماده 726 قانون مجازات اسلامی، به حداقل مجازات در نظر گرفته شده برای اصل جرم، که 5 سال برای آدم ربایی و 6 ماه برای نوزاد ربایی است محکوم می شود.

رسیدگی به جرم آدم ربایی در دادگاه

دادگاه صالح برای رسیدگی به این جرم، دادگاه کیفری می باشد. بنابراین اگر فردی مرتکب چندین جرم از درجات متفاوتی باشد دادگاهی صلاحیت رسیدگی به اتهام او را دارد که صلاحیت رسیدگی به مهم ترین جرم را هم دارا باشد همچنین هرگاه یکی از اتهامات در صلاحیت دادگاه کیفری 2 باشد این دادگاه باید به دیگر اتهامات متهمی که صلاحیت آن در دادگاه عمومی میباشد رسیدگی نماید. زیرا رسیدگی به جرائم آدم‌ربایی طبق قانون جدید در صلاحیت دادگاه کیفری ۲ قرار گرفته است.

پاسخ به چند پرسش درباره جرم آدم ربایی

آیا آدم ربایی جرم قابل گذشت است؟

آدم ربایی از جرایم غیر قابل گذشت است که مقید به حصول نتیجه است.  در این نوع جرایم اگر شاکی پرونده رضایت دهد چون جرم یکی از جرایم غیر قابل گذشت می باشد رضایت شاکی در پرونده فقط می تواند میزان و کیفیت جرم را کاهش دهد.

آیا مجازات جرم آدم ربایی قابل تبدیل به شلاق می باشد؟

خیر امکان تبدیل مجازات حبس به مجازات شلاق در ابن جرم وجود ندارد.

چه مجازاتی برای مخفی نمودن اموات در نظر گرفته می شود؟

طبق ماده 635 قانون مجازات اسلامی، هر کس بدون رعایت نظامات مربوط به دفن اموات، جنازه ‌ای را دفن کند یا سبب دفن آن شود یا آن را مخفی کند، به جزای نقدی از یکصد هزار تا یک میلیون ریال محکوم خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *