پادکست حقوقی صاحب اندیشه

آدرس : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، برج افق ، طبقه ششم ، واحد ۶۰۴

مشاوره کیفری به همراه معرفی انواع جرائم آن

مشاوره کیفری و اهمیت آن

دعاوی کیفری گاهی ممکن است با تضییع حقوق جامعه رخ دهد که در این صورت دادستان، به‌عنوان مدعی‌العموم به پرونده ورود پیدا می‌کند و گاهی ممکن است با انکار حق یک شخص حادث شود که در این صورت با شکایت زیان دیده، روال رسیدگی شروع خواهد شد. به سبب پیچیدگی دعاوی کیفری و مجازات‌های سنگین برای آنها، راه منطقی مراجعه به موسسه حقوقی و دریافت مشاوره حقوقی و مشاوره کیفری برای آگاهی از حقوق خود است. علل و عوامل متفاوتی در بروز جرم دخیل هستند، برخی از این دلایل می‌تواند یک فعل باشد و برخی دیگر می‌تواند یک ترک فعل باشد. نکته مهمی که در دعاوی کیفری وجود دارد رعایت چارچوب‌های مندرج در قانون است. به بیانی ساده، نام جرائم و مجازات آنها در کتاب قانون مجازات آمده است و اگر خسارتی متوجه شخصی شد، باید در حیطه یکی از جرائم مذکور به طرح شکایت اقدام کند.

انواع جرائم کیفری

برای درک بهتر دعاوی کیفری و جرائم مرتبط با آن، ضروری است تا به صورتی سطحی و گذرا اقسام جرائم را بیان کنیم.

  • جرائم مرتبط با اموال: قسم اول دعاوی کیفری که بسیار شایع هستند، جرائمی هستند که با مباحث مالی ارتباط تنگاتنگی دارند. مجازات مورد نظر قانون‌گذار برای این دسته نسبت به دو مورد بعدی کمتر و متعادل‌تر خواهد بود. کلاه‌برداری، سرقت، خیانت در امانت و… نمونه‌هایی از این دسته هستند. البته تنها راهی که بزه دیده از مباحث مالی، می‌تواند به حقوق مخدوش شده‌اش برسد، دریافت مشاوره کیفری از یک وکیل پایه یک دادگستری خواهد بود.
  • جرائم مرتبط با اشخاص: جرائم گنجانده شده در این دسته، به لحاظ حدت و شدت مجازات‌های تعیین شده از جمله جرائم پیچیده و سنگین هستند. گرچه برخی از این جرائم در سطحی پایین تر قرار می‌گیرند اما نگاه ویژه قانون‌گذار به آنها بر هیچ کس پوشیده نیست. برخی از جرائم این دسته از خفیف به شدید عبارتند از: توهین، افترا، نشر اکاذیب، آدم‌ربایی و قتل عمد.
  • جرائم علیه امنیت و آسایش عمومی: این جرائم به سبب پیچیدگی‌های خاص خود، در احراز وقوع جرم و نحوه دخالت در بروز آن، اعم از مباشرت یا معاونت یا اقدام به شروع و شروع و…بیش از پیش لزوم مشاوره کیفری را نمایان می-کند. لازم به ذکر است وکیل متخصص در حوزه دعاوی کیفری با اشراف به موضوعات قانون مجازات و آیین دادرسی کیفری، می‌تواند در جهت یافتن عوامل تخفیف مجازات راهگشا باشد.

علاوه بر سه عنوان مذکور، مواردی چون جرائم کیفری خانواده، رایانه و فضای مجازی نیز سهم عمده‌ای از دعاوی کیفری را به خود اختصاص داده‌اند. با ذکر تقسیم‌بندی جرائم کیفری در بالا تلاش کردیم پیچیدگی‌های این دعاوی را با نگاهی ساده، به مخاطب نشان دهیم تا لزوم حضور یک وکیل برای احقاق حق شاکی و حتی مشتکی عنه، بیش از پیش نشان داده شود.

عناصر تشکیل دهنده جرم

بعد از بیان اقسام جرائم کیفری و تاکید بر لزوم مشاوره کیفری، برای جلوگیری از خسارات بیشتر، به عناصر تشکیل دهنده یک جرم می‌پردازیم تا با شناخت آنها، بتوانید از جرم حادث شده و موارد احتمالی خسارت‌های به وجود آمده از آنها مطلع گردید.

  • عنصر قانونی: اولین و مهم‌ترین موضوعی که در احراز یک جرم وجود دارد، اثبات عنصر قانونی جرم است. به بیانی ساده چنانچه فعل یا ترک فعلی سبب بروز خساراتی به دیگری شود مادامی که آن عمل، در چارچوب یک عنوان جرم در قانون نباشد، نمی‌توان آن را در دادسرا و تحت عنوان یک دعوای کیفری پیگیری کرد و برای جبران خسارت باید تحت عنوان یک دعوای حقوقی در شعب حقوقی مطرح گردد. این موضوع را به خاطر بسپارید که عناوین مجرمانه و دایره شمول آنها خالی از ابهام نیست و لازمه طرح هر موضوع کیفری اخذ مشاوره کیفری از یک وکیل دادگستری خواهد بود.
  • عنصر معنوی: منظور از عنصر معنوی، هدف و قصد مرتکب می‌باشد. در اثبات اهمیت این موضوع می‌توان گفت؛ اگر مرتکب بدون نیت و قصد، فعلی انجام دهد که آن فعل جرم تلقی شود، صرفا برای نبود قصد، آن فعل ارتکابی عنوان مجرمانه نخواهد داشت و تنها یک بحث حقوقی تلقی خواهد شد.
  • عنصر مادی: بر طبق نظر قانون‌گذار، صرف هدف و برنامه‌ریزی برای وقوع یک جرم، نمی‌توان قاصد را مجازات کرد و تنها زمانی می‌توان مرتکب را مجرم شناخت و برای او مجازات تعیین کرد که فعل یا ترک فعل او در دنیای واقعی نمود پیدا کرده باشد.

در پایان لازم است بدانید گرچه هر فعل یا ترک فعلی را نمی‌توان با معیارهای قانون، جرم انگاشت اما احراز هر رکنی از ارکان یاد شده نیاز به تخصص حقوقی یک وکیل حوزه دعاوی کیفری دارد پس مشاوره کیفری می‌تواند برای احقاق حق شاکی و مشتکی عنه راهگشا باشد.

منبع : ویکی‌پدیا ، دانشنامه آزاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *